Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del president de la Generalitat, Pere Aragonès

Crisi al govern de Catalunya per la taula de diàleg: Aragonès deixa fora JxCat

Aragonès s'ha mostrat «molest» pels noms proposats per JxCat a la taula de diàleg

Cop de porta de Pere Aragonès a JxCat. El president de la Generalitat ha decidit deixar el partit fora de la taula de diàleg, almenys, fins que no la proposta no compti amb consellers que puguin rebre el vistiplau d'Aragonès. És a dir, el president ha deixat fora de la taula de diàleg els noms de JxCat que no siguin del Govern.

En aquest sentit, cal recordar que l'executiva de JxCat havia acordat que els seus representants a la taula de diàleg serien el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; el secretari general i el vicepresident del partit, Jordi Sànchez i Jordi Turull; i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras. 

Així mateix ho ha comunicat el partit a través d'un comunicat que, pel que es veu, no ha estat del gust de les files d'ERC. I és que tres dels quatre noms proposats no formen part del Consell Executiu.

Amb tot, Aragonès ha deixat la «porta oberta» perquè Junts faci una nova proposta formada per membres del Govern. El republicà també s'ha dirigit al seu soci de Govern per demanar «lleialtat».

Aragonès s'ha mostrat «molest» pels noms de JxCat a la taula de diàleg

D'aquesta manera, s'accentua la crisi entre els dos socis del Govern, ja que la delegació proposada per JxCat a la taula de diàleg —amb tres persones que no formen part de l'executiu català— ha generat malestar a Esquerra. Aragonès ha recordat que «la delegació ha de ser de Govern. És la forma de representar el país sencer, dona legitimitat al procés de negociació».

De fet, fonts de la Presidència ja havien assegurat que s'havia «dit i acordat» que la negociació amb la Moncloa seria «de govern a govern» i, per tant, amb representants de l'executiu.

La resposta de JxCat a Pere Aragonès

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha respost amb una piulada a la decisió de Pere Aragonès de vetar els representants del seu partit. El vicepresident de Junts ha publicat en una piulada el text de l'acord d'investidura referent a la composició de la delegació, que no especifica que els representants del Govern hagin de ser membres de l'executiu.

El text, però, sí que assenyala que els membres s'escolliran «per consens», alhora que representaran «la pluralitat del projecte independentista».

Sánchez i Aragonès inauguraran la taula de diàleg

Aquest mateix matí s'ha fet públic que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, tenien previst reunir-se aquest dimecres a la tarda a soles a Barcelona amb l'objectiu d'inaugurar després la taula de diàleg.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]