Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pere Aragonès en una compareixença arran dels aldarulls amb la senyera i una bandera europea al darrere

Aragonès afronta aquest dimarts el seu segon intent fallit de ser investit president

ERC i Junts tindran fins al 26 de maig per desencallar les negociacions

El candidat d'ERC a la Presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, afrontarà aquest dimarts el seu segon intent per ser investit president, que, si no hi ha canvis d'última hora, tornarà a fracassar perquè els republicans encara no han tancat un acord amb Junts, que es tornarà a abstenir. Després de la primera votació fallida del divendres, en què Aragonès va obtenir només el suport d'ERC i la CUP, amb l'abstenció de Junts, aquest dimarts a les 10.00 hores el Parlament  celebrarà la segona volta de la investidura i tot apunta al fet que el resultat de la votació serà el mateix.

A diferència de la primera volta, en què cal majoria absoluta per ser investit president, en aquesta segona votació n'hi ha prou amb majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra; si no hi ha sorpreses d'última hora, Aragonès obtindrà 42 suports d'ERC i la CUP, 32 abstencions de Junts i 61 vots en contra del PSC-Units, VOX, els comuns, C's i el PP, per la qual cosa es quedarà a 20 vots de ser escollit nou cap de l'Executiu català.

En cas de confirmar-se la investidura fallida també en segona volta, s'obrirà un termini de dos mesos fins al 26 de maig —a comptar a partir de la primera votació—: si en aquest període ni Aragonès ni cap altre candidat fos investit, es dissoldria automàticament el Parlament i es convocarien eleccions.

L'abstenció de Junts

El dilluns el Consell per la República va emetre un comunicat en el qual s'obria a reformular la seva governança i va convidar els partits i entitats independentistes a abordar-la. Precisament el paper d'aquest òrgan ha estat un dels principals esculls en les negociacions fins ara: Junts vol que tingui més pes i que sigui l'espai de coordinació de l'estratègia independentista, mentre que els republicans s'obren a reformular l'òrgan perquè hi estiguin representats tots els actors de l'independentisme, en lloc de supeditar-lo a un òrgan nou.

Aquest moviment del Consell va ser celebrat pels republicans i la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va sostenir que, si el propi òrgan està d'acord a reformular-se, aquest escull està superat i fins i tot es va mostrar partidària que acabi sent l'espai de coordinació estratègica de l'independentisme si s'apliquen els canvis necessaris.

Així, la dirigent republicana va insistir que, a parer seu, no hi ha diferències insalvables, per la qual cosa va demanar a Junts que es replantegi la seva abstenció i tingui un «gest de responsabilitat» investint Aragonès aquest dimarts.

No obstant això, l'Executiva de Junts va acordar el dilluns tornar a abstenir-se en la segona volta i la vicepresidenta del partit, Elsa Artadi, va demanar paciència per aconseguir un pacte de legislatura: «Encara no tenim un acord de legislatura i això ens impedeix fer un pas endavant i donar un vot afirmatiu i de confiança. Seguim estant en aquest punt de l'abstenció».

El ple d'aquest dimarts, més curt

El ple  d'aquest dimarts es preveu que duri quatre hores i mitja, més curt que el del divendres, que en va durar onze, atès que probablement Aragonès reduirà el temps del seu discurs i després els grups tindran menys temps d'intervenció.

De nou, es tornarà a celebrar a l'Auditori del Parlament  en comptes de l'hemicicle, per garantir les distàncies de seguretat per la pandèmia del coronavirus. S'ha habilitat aquest espai amb cadires perquè hi estiguin presents tots els diputats i els membres del Govern en funcions.