L’arc de Sant Martí de les fotos de Facebook és una investigació social

T’has posat un filtre de la bandera gai a la teva imatge de perfil? Ara veuràs d’on ve aquesta idea

T'expliquem el secret rere el filtre de Facebook amb l'arc de Sant Martí
T'expliquem el secret rere el filtre de Facebook amb l'arc de Sant Martí | Psicología y Mente

En el cas que algun cop hagis completat una enquesta, segurament t’has quedat sorprès en notar que diverses preguntes únicament poden respondre’s de dues maneres. Tot i que l’habilitat d’entendre els comportaments de les persones pot qüestionar-se a través d’aquestes preguntes simples i que no admeten gaire matisos, en general aquesta mena d’enquesta compta amb una funció estadística.

Malgrat que pugui semblar estrany, quan la gent es veu abocada a triar entre una resposta o una altra es poden traçar perfils més fàcilment, examinar les variables d’influència en la decisió i esbrinar els motius generals d’aquesta elecció.

Les fotos de Facebook amb un arc de Sant Martí estarien vinculades amb una investigació social

En els últims temps, hem pogut veure un fenomen que podríem concebre com una mena d’investigació a nivell social: la possibilitat d’afegir un filtre amb un arc de Sant Martí a la imatge de perfil que fem servir a la xarxa social Facebook.

Es tracta d’una iniciativa vinculada amb la sentència favorable al matrimoni entre persones del mateix sexe que va emetre el Tribunal Suprem dels EUA —volem remarcar també que a Mèxic va passar el mateix un dia abans sense tanta expectació— i que s’ha volgut remarcar a través del fet de poder modificar la imatge de perfil de manera automàtica, una opció que la majoria d’usuaris de Facebook s’han vist obligats a validar o desestimar.

Que et sona d’alguna cosa aquest cas? S’assembla molt als contextos en què trobem les preguntes dels qüestionaris o de les enquestes per Internet.

Quin interès tenia Facebook a l’hora d’investigar aquests temes?

De fet, la pregunta més encertada seria: per quin motiu s’hauria d’abstenir d’investigar-los? La xarxa social Facebook constitueix una font d’informació inesgotable pel que fa a les investigacions que es basen en la mineria de dades, perquè està formada per milions d’individus que, minut rere minut, van compartint imatges, textos i estats que es poden analitzar sense gaire complicacions a través d’un sistema informàtic. Té un potencial realment sorprenent i que és quasi inabastable com, per exemple, quan es tracta d’establir models de personalitat.

Ara bé, les possibilitats d’aplicar aquest filtre a la fotografia del perfil gaudeixen d’un interès concret, perquè fer-ho ben poc sovint derivarà de l’avorriment, d’una decisió impulsiva o de la voluntat de semblar tenir una mentalitat oberta. Al segle XXI, el suport a la igualtat dels individus —siguin quines siguin les preferències sexuals que tinguin— té elements revolucionaris, podríem dir que fins i tot controvertits, i pot originar efectes negatius per a la gent que vol mostrar que defensa aquestes idees.

Promoure la igualtat a vegades pot sortir car: conflictes familiars, baralles, crítiques... Per aquesta raó, el fet d’optar o no per utilitzar el filtre amb l’arc de Sant Martí segurament es desprendrà d’una reflexió més profunda que no la que ens condueix a posar-nos un llaç per recordar les víctimes d’atemptats terroristes o algun distintiu que marqui l’estil de música que ens agrada.

A banda, la bandera LGTB compta amb reconeixement a nivell internacional, cosa que fa que totes les persones que la facin servir com a filtre i que totes les persones que la vegin a la xarxa social puguin atorgar-li un sentit molt similar.

  • Article relacionat: Els 11 comportaments a Facebook que demostren una manca d'autoestima
Facebook és un banc de dades immens
Facebook és un banc de dades immens | Cedida

 

Elements d’interès possibles

Finalment, les dades que s’extreuen del simple fet de fer clic per canviar la imatge del perfil de la xarxa social, entre altres coses, poden ajudar-nos a posar a punt models estadístics que facin que observem:

  • De quina manera són els individus que utilitzen el filtre, de quina manera són els que no el fan servir i com interactuen a través de Facebook.
  • En quina mesura posar-se el filtre de l’arc de Sant Martí podria originar conflictes o que es deterioressin els lligams —un fet que es pot mesurar de manera indirecta mitjançant les interaccions que es produeixen amb els contactes a través de la xarxa social, i també per l’assiduïtat dels usuaris a l’hora de triar «deixa l’amistat» durant les setmanes que transcorren després d’haver utilitzat el filtre.
  • En quina mesura els individus que defensen el matrimoni entre persones del mateix sexe actuen sota la influència de les amistats de la xarxa social que actuen d’aquesta manera.
  • El vincle que pot establir-se entre aquestes diferents variables i els gustos polítics que té registrats Facebook, les preferències per determinades marques, etc.

I un ventall de possibilitats immens que continua i que pot ampliar-se a les diverses opcions d’interacció i de resposta que proporciona Facebook.

La possibilitat existeix i no resultaria gens estranya si tenim en ment que qualsevol cosa que fem perd el seu component privat a partir de l’instant en què entra a Facebook, i que moltes empreses estan disposades a pagar per tal d’obtenir informació rellevant, a més del fet que això també afecta a les investigacions sociològiques i de psicologia social que es fan per encàrrec. Cal destacar, de fet, que hi ha un precedent ben similar d'això

  • Traducció de: ​Lo de las fotos de arcoíris en Facebook es una investigación social

Comentaris

envia el comentari