El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que Catalunya ja està en la tercera onada de la pandèmia de coronavirus. Ho ha dit en una entrevista que publica aquest dimecres el digital 'ElDiario.es', en què ha matisat que encara que les dades mostren aquesta tendència cal esperar un parell de dies per acabar-ho de confirmar.
En aquest sentit, Argimon ha explicat que el Departament de Salut ha canviat la metodologia de càlcul de la velocitat de transmissió del virus (Rt), que a partir d'ara serà gairebé en temps real —gràcies a la introducció dels tests d'antígens— i no amb dades de tres dies abans. Segons les dades oficials, l'Rt d'aquest dimarts era d'1,11, però amb el nou mètode de càlcul se situa en 1,4.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
La velocitat de transmissió «està al voltant de l'1,4»
Argimon ha dit que «l’Rt real no està exactament a 1,1, sinó que està al voltant de l’1,4. Ens movem amb un nou indicador, que explicarem a la ciutadania i que publicarem, que ens permet afinar més les dades i fer-ho amb més antelació». Això suposa que, ara com ara, 100 persones infecten 140 persones, confirmant d'aquesta manera el canvi de tendència en la incidència de la pandèmia a Catalunya.
Sobre donar passes enrere en el procés de desescalada, Josep Maria Argimon explica que «l'indicador que defineix això no és ni l'Rt ni la xifra de contagis, és el número de casos que ingressen a l'UCI, encara que evidentment tot va connectat. Però aquest element és la clau: veure com evolucionen l'ocupació de les UCI, que en els tres darrers dies ha anat en augment».
«Quan obrim o no, ho fem pensant que hi ha molta gent en una situació molt precària»
Sobre les causes del deteriorament de la situació, Argimon cita l'increment de la interacció social durant el pont de la Puríssima. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública considera que si el nombre de malalts a l'UCI segueix incrementant-se, caldrà prendre decisions. Sobre això, ha manifestat que «tots els escenaris estan sobre la taula. Tots», alhora que ha recordat que «molts països no han ni desescalat o estan endurint mesures».
Qüestionat sobre si el calendari de reobertura havia estat precipitat, Argimon ha insistit en el fet que «no som un país ric. Tampoc pobre, però no ric. Quan obrim o no, ho fem pensant que hi ha molta gent en una situació molt precària. Si poguéssim compensar econòmicament a aquests sectors que tanquen, i sé que s'ha fet un gran esforç —encara que no suficient—, faríem com França, que reobrirà la restauració a mitjan gener. O com Alemanya, que en aquests moments torna a tancar i els compensarà».
Les festes de Nadal
Sobre les festes de Nadal a Catalunya, Argimon ha dit que «les mesures són recomanacions de màxims, això és el que cal entendre. Per a molts el Nadal és important, i vist això fem una recomanació que consisteix a dir que intentin no reunir-se amb més de dues bombolles, que no siguin més de deu persones, que extremin precaucions la setmana abans, etc.».
En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha comentat que «el que em preocupa és que en la setmana prèvia, les interaccions entre persones siguin les mínimes possibles», alhora que ha recomanat no fer els tradicionals àpats nadalencs si hi ha gent gran o persones de risc.