Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Josep Maria Argimon, el secretari de Salut Pública, en roda de premsa

Argimón reconeix «algun error» en la gestió de l'obertura de l'oci nocturn

A més, la Fecasarm exigeix a Vergés rectificar o dimitir pels canvis de criteri

Josep Maria Argimon, el secretari de Salut Pública, en roda de premsa
Argimón reconeix «algun error» en la gestió de l'obertura de l'oci nocturn | ACN

El secretari de Salut, Josep Maria Argimón, ha reconegut «algun error» en la gestió de l'anunci de l'obertura de l'oci nocturn i posterior retirada però ha insistit que «ara no és el millor moment».  En declaracions a TV3 aquest matí, el secretari ha assegurat que la seva intenció «sempre ha estat obrir» però que els indicadors no ho aconsellen i ha acabat imperant «el criteri de prudència».

Argimón ha reconegut no haver comunicat «del tot bé» la situació, perquè l'objectiu no era reobrir les discoteques, sinó recuperar part de l'activitat i ha afirmat que el que es fa és «congelar» la mesura per «hivernar uns dies o setmanes la decisió». «Jo sóc molt conscient que l'assignatura de l'oci nocturn la tenim pendent i l'haurem de redreçar tan bon punt podem», ha dit.

El secretari ha explicat que si ara finalment es permetia l'obertura dels locals d'oci nocturn, «potser en 15 dies» havien de prendre la decisió del seu tancament. Ha assegurat que la decisió estava «madurada» però que faltaven serrells tècnics i que fins que no es publica no es pot considerar que s'havia pres del tot.

Així les coses, també ha assegurat que la situació que està passant el sector de l'oci nocturn el «neguiteja». Tot i això, ha explicat que després de donar-hi moltes voltes, es va acabar decidint  «de comú acord» al Govern que aquesta era la millor solució.

La Fecasarm exigeix a Vergés rectificar o dimitir pels canvis de criteri 

Per la seva banda, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha exigit a la consellera de Salut, Alba Vergés, una rectificació sobre la paralització de la reobertura dels locals d'oci nocturn i, si no és així, la dimissió.

En un comunicat, la federació ha criticat els canvis de criteri «sobtats» i ha alertat que molts empresaris ja han tret treballadors dels ERTO, han comprat producte i fins i tot venut entrades i cobrat reserves a clients. L'organització ha insistit que la decisió ha arribat «poc més de 24 hores després» que la mateixa Generalitat aprovés la reobertura amb limitacions.

Ara, l'organització ha acusat Vergés d'«arruïnar» 30.000 famílies i ha anunciat reclamacions de responsabilitat patrimonial. La Fecasarm ha apuntat que aquest no és el primer canvi de criteri del Departament de Salut, que ja va fer marxa enrere en l'obertura de les discoteques al cap de 72 hores de permetre que obrissin amb la fi de l'estat d'alarma.

Posteriorment van poder obrir fins al 24 de juliol sense pista de ball i des de llavors es va decretar novament el seu tancament. «Des d'aquella data, 24 de juliol, els contagis a Catalunya no han fet més que augmentar i el responsable no ha estat l'oci nocturn», ha defensat la Fecasarm. En aquesta ocasió, ha afirmat que la pròpia Generalitat havia reconegut que les activitats d'oci nocturn legal «eren un clar aliat de cara a lluitar contra el 'botellón'» i havia anunciat la reobertura però tot i això s'ha fet enrere.

Boadas assegura que el que ha fet Salut «no té nom»

El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha afirmat que el que ha fet Salut «no té nom» i ha expressat la seva indignació. «Han jugat novament amb el pa de més de 30.000 famílies que no es mereixen el que els estan fent deixant-los en l'estacada sense cap ajuda econòmica», ha manifestat. Boadas ha insistit que l'oci nocturn legal no és el culpable de l'augment de contagis sinó que a més pot aportar una bona part de la solució» i ha lamentat que no els han deixat «ni tan sols demostrar-ho».

Davant d'aquesta situació, Boadas ha assegurat que Vergés «és la responsable d'haver arruïnat més de 30.000 famílies amb les seves decisions equivocades, ineficaces i contraproduents». Ha afegit que si la consellera no hagués decidit tancar tots els locals d'oci nocturn el 24 de juliol «ara la situació estaria molt més controlada i hi hauria molts menys contagis, ja que no s'haguessin produït ni la quarta part dels 'botellons' i festes il·legals que s'han produït».

La Fecasarm ha acusat també Vergés d'haver actuat «a traïció enganyant el sector» i d'haver «jugat amb el pa dels seus fills». Ha fet referència al fet que el secretari de Salut, Marc Ramentol, va atribuir aquest dimecres al matí a problemes de procediment jurídic la no publicació de la resolució s'obre l'obertura, «quan realment no hi havia cap intenció de publicar-ho».

D'altra banda, l'organització ha criticat «una part del sector que considerava insuficient l'acord amb la Generalitat i que no l'acceptava si no es concedia la pista de ball». Per això, la Fecasarm s'ha adherit a la Plataforma d'Empresaris Afectats per la covid-19, que es troba preparant una reclamació col·lectiva per reclamar responsabilitat patrimonial a l'Estat i a les comunitats autònomes pel seu «funcionament anormal» durant la pandèmia.

En aquest sentit, ha anunciat que «en breus» començaran a presentar reclamacions de responsabilitat patrimonial contra l'Estat i la Generalitat i després aniran al Tribunal Suprem.