El Centre Catòlic de Reus, edifici que acull el Teatre Bravium, quedarà tancat de manera imminent i indefinida. Aquesta és la decisió que ha pres l'Arquebisbat de Tarragona, propietari de l'immoble, després d'un informe arquitectònic que n'evidencia el mal estat de conservació.
Aquest dijous s'ha exposat la situació per part de mossèn Josep Mateu, delegat diocesà per als béns de l’Església. La conclusió a la qual s'ha arribat és que és «un greu perill per als usuaris; és temerari continuar com si res no passés quan sabem l'estat real de la casa». És per això que s'ha decidit tancar i buidar l'edifici «de forma urgent i ràpida».
Arquebisbat i Bravium tenen concertada una reunió avui al vespre perquè l'administració eclesiàstica expliqui als principals usuaris de l'edifici el seu estat. Se'ls demanarà que aturin immediatament l'activitat, Josep Mateu, de fet, considera que «seria una inconsciència que seguissin fent-hi activitat».
El Centre Catòlic «està molt pitjor del que nosaltres crèiem»
L'Arquebisbat ja ha informat l'Ajuntament de l'estat de l'edifici i han buidat els espais i material que hi ocupava la Prioral de Sant Pere. Quan s'hagin buidat tots els espais es durà a terme un segon informe arquitectònic per conèixer amb més detall l'abast de les obres necessàries. Des de l'administració eclesiàstica s'assegura que «la voluntat de l'Arquebisbat i de la Prioral és rehabilitar l'immoble, ara bé, no sabem què ens trobarem».
Mossèn Josep Mateu recorda que es tracta d'«un edifici molt antic en el qual s'ha fet molt poc manteniment i les obres que s'hi han anat efectuant han sigut obres sense cap criteri arquitectònic ni projecte, i desconeixíem l'estat actual de l'immoble». Exposa, per una banda, que «els espais els utilitzava el Bravium i no podíem actuar a la major part de l'edifici, i tampoc teníem finançament suficient per intervenir ni podíem constatar com estava l'edifici».
Per altra banda, admet també que Bravium Teatre ha fet el manteniment que han considerat oportú i que han pogut assumir tenint en compte, a més, que no son els propietaris de l'edifici. El gener del 2020 es va extingir, després de 30 anys, el contracte de lloguer no monetari entre l'Arquebisbat i Bravium Teatre, i l'administració eclesiàstica «va recuperar la totalitat de l'edifici» i va encarregar-ne un primer informe arquitectònic.
Aquesta anàlisi ha evidenciat que «l'edifici està molt pitjor del que nosaltres crèiem», i s'hi han trobat problemes als fonaments, a les bigues i a la coberta, com també s'ha detectat aluminosi. A la pràctica, l'immoble «requereix un apuntalament urgent per fer-hi una intervenció urgent». «No estem parlant d'intervencions menors, sinó integral», aclareix mossèn Josep Mateu.
El futur del Centre Catòlic i del teatre Bravium
En aquesta línia es buscaran recursos per poder finançar les obres, el pressupost de les quals no es coneixerà fins que no s'hagi dut a terme l'estudi exhaustiu de l'edifici. No es marquen tampoc un termini, almenys fins que hi hagi un projecte concret sobre la taula per rehabilitat l'edifici.
Mossèn Mateu sí que assegura que «volem que el Bravium pugui tenir continuïtat, hem sigut companys molts anys». Planteja, però, que «la gestió l'hem de canviar, un edifici antic demana un manteniment continu i la gestió que n'haurem de fer a partir d'ara haurà de ser responsable, cultural, però econòmicament responsable perquè l'edifici no es torni a degradar».
Sense aclarir de quina manera es gestionarà a partir d'ara, ni si realment es podrà rehabilitar i conservar l'edifici, el que sí que es planteja des de l'Arquebisbat és que «la gestió ha de donar cert benefici econòmic, no per fer un enriquiment, sinó per mantenir l'edifici». La finalitat, ha apuntat, és la mateixa que va impulsar a construir el Centre Catòlic, «oferir una oferta cultural rica», però tenint en compte que «ha de donar un mínim de recursos per poder fer viable l'activitat cultural i el manteniment».