Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Detall de la seu de l'Arquebisbat de Tarragona

Segueix oberta un any després la investigació als tres capellans implicats en l'escàndol d'abusos a Tarragona

La comissió anunciada per l'arquebisbe Joan Planellas presentarà les conclusions un cop finalitzi la seva tasca

Detall de la seu de l'Arquebisbat de Tarragona
L'Arquebisbat de Tarragona encara té treballant a la comissió d'investigació que va obrir arran dels casos dels dos capellans acusats de presumptes tocaments a menors | Angel Ullate

La comissió d'investigació que va posar en marxa l'Arquebisbat de Tarragona arran dels casos dels dos capellans que van ser acusats de «presumptes tocaments a menors amb finalitat libidinosa» continua la seva feina. Un any després que TarragonaDigital i El Periódico de Catalunya fessin públics els casos de tres capellans acusats de presumptes abusos, (el difunt mossèn Pere Llagostera i els sacerdots Francesc Xavier Morell i Josep Maria Font), l'Arquebisbat de Tarragona, sota la direcció de l'arquebisbe Joan Planellas, manté les investigacions obertes i presentarà les conclusions quan hagin acabat aquesta tasca.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El fet que els tres casos sortissin a la llum pública va generar una forta sotragada no només a Tarragona ciutat, on es va convocar una manifestació ciutadana contra «la impunitat dels capellans davant d'aquests casos», sinó arreu de Catalunya perquè tant Morell com Font eren capellans en actiu, tot i haver sigut investigats, i l'Arquebisbe de Tarragona és el màxim responsable de l'església catalana, en la seva condició de president de la Conferència Episcopal Tarraconense, l'òrgan de govern dels bisbes catalans. 

Una cançó pels abusos de mossèn Llagostera

Mossèn Pere Llagostera, natural de Reus, va ser rector de la parròquia de Constantí des de 1972 fins a l'any 1999. Els fets denunciats per algunes de les víctimes dels abusos van passar en unes colònies a la Vall de Boí que es van dur a terme tant l'any 1972 com l'any 1973. Un dels joves que van patir els tocaments va ser el bateria dels Pets, Joan Reig. 

Reig, arran que els fets es fessin públics, va explicar que la cançó «Corvus», que forma part del disc «Som», estava basada en els records d'aquella etapa. Pel que fa a mossèn Morell i mossèn Font, ambdós sacerdots van presentar la renúncia després que es fes pública la seva implicació en casos de presumptes tocaments a menors. Mossèn Morell, que oficiava com a rector de la parròquia de la Canonja i Constantí, havia sigut detingut en una operació policial contra la pornografia infantil. El clergue va anunciar que plegava «durant un temps».

Així mateix, mossèn Font, que va ser investigat dues vegades pel Vaticà per presumptes tocaments a menors, una d'elles amb sanció inclosa, va ser destituït com a rector d'Arbeca per part de l'Arquebisbat arran que es confirmessin els fets. Aquest escàndol es va conèixer la mateixa setmana que monsenyor Jaume Pujol, l'arquebisbe a càrrec de la seu tarragonina aleshores, va presentar la renúncia per complir 75 anys, l'edat en la qual, segons el Dret Canònic, els capellans han de posar el seu càrrec a disposició  de la Santa Seu. 

Monsenyor Pujol va donar la cara davant dels mitjans de comunicació pels fets coneguts però una frase seva, sobre els abusos,  el va situar al centre de la polèmica: «a vegades, les persones tenen mals moments que se'n penedeixen tota la vida».