Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Josep Maria Vergès

L'arqueòleg Josep Maria Vergès serà el pregoner de la Festa Major de l'Espluga de Francolí

L'alcoverenc va descobrir el passat mes d'octubre els gravats paleolítics més antics de Catalunya a la cova de la Font Major

Josep Maria Vergès
Josep Maria Vergès va descobrir fa uns mesos el conjunt de gravats més antic de Catalunya | Pep Morató

L'Espluga de Francolí  ja escalfa motors i prepara el programa per una Festa Major  que podrà celebrar tot i la incidència de la Covid-19. La celebració començarà el dia 29 de juliol i s'allargarà fins al 3 d'agost. Un dels actes més destacats, i també especial i tradicional, és el pregó  que presenta la festa, que enguany el farà l'arqueòleg Josep Maria Vergès Bosch, qui el passat mes d'octubre va descobrir un conjunt de  gravats paleolítics  de gran importància a les Coves de l'Espluga.

Un acte amb totes les mesures per evitar contagis

El pregó se celebrarà el dijous 30 de juliol  a les set de la tarda a la plaça d'en Canós, i servirà per donar entrada a la Festa Major. Per tal de respecta la normativa vigent i per afavorir el distanciament  social i evitar aglomeracions, l'aforament es veurà limitat  i totes aquelles persones que hi vulguin assistir hauran d'inscriure's-hi i recollir la invitació  nominal a l'Oficina de Turisme a partir del 23 de juliol. A l'acte, a més, hi participaran simbòlicament els Gegants  Antics de l'Espluga i els Grallers, que faran una petita actuació. L'Espluga FM Ràdio, al 107.4 i el canal de la TDT retransmetran  l'acte.

L’accés es realitzarà en tres torns horaris, en franges de deu minuts, segons ordre d’inscripció i colors assignats dels tiquets, pel carrer d'en Canós a la confluència entre el carrer Major i el carrer de la Font. La sortida es realitzarà en l’ordre invers d’entrada, pel camí de la Sequieta que condueix a l’Avinguda Catalunya. Serà obligatori l'ús de mascareta  i que se segueixin les mesures i indicacions d’higiene i seguretat. La disposició del públic es farà mantenint la distància  física i sense la possibilitat de moure les cadires de la seva ubicació.

Alguns dels gravats paleolítics descoberts per Vergès
Alguns dels gravats paleolítics descoberts per Vergès | COVA DE LA FONT MAJOR
 

Vergès va descobrir els gravats paleolítics més antics de Catalunya fa tot just uns mesos

Vergès, fill i habitant d'Alcover, es defineix com a «arqueòleg de nom i de fets, curiós de mena». És Doctor en Història per la URV, professor associat del Màster interuniversitari Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana i investigador a l'IPHES, però allò que l'ha portat a ser el protagonista del pregó de la Festa Major de l'Espluga és la seva feina com a investigador  responsable del projecte de recerca Evolució paleoambiental i poblament preshistòric a les conques  dels rius Gaià, Siurana i Francolí.

Prop d'aquest últim riu, Vergès va fer una  descoberta excepcional a les Coves de l'Espluga, quan per atzar i curiositat va accedir a una galeria desconeguda de la cova de la Font Major. Allà, hi va descobrir un conjunt de més de cent gravats paleolítics de 15.000 anys d'antiguitat, que són els més antics  mai trobats a Catalunya. Per a Vergès, una troballa d'aquestes característiques, més enllà de la satisfacció que provoca la seva repercussió científica i històrica, «crea forts vincles  emocionals amb l'indret on la fas».