L'estiu a Tarragona és sinònim d'anar a la platja, gelats a la Rambla, festes de barris i, darrerament, polèmica política per la instal·lació de llaços grocs a la Muralla de Tarragona. L'any passat, amb un govern municipal constitucionalista (PSC-PP), el consistori es va afanyar a treure els llaços tan bon punt que els posaven.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La celeritat en la retirada va crear una certa tensió entre els dos socis de governs, perquè els socialistes eren més favorables a fer els ulls grossos amb la situació. Enguany, amb un govern municipal d'esquerres i de caràcter independentista, semblava que no es repetiria la polèmica però no ha sigut així.
Aquest darrer cap de setmana, la Muralla, un dels símbols del patrimoni romà de la ciutat, apareixia plena de llaços de nou. La polèmica política estava servida i Partit Popular i Ciutadans van córrer a demanar la retirada dels símbols que reclamen la llibertat dels polítics catalans a la presó.
Hermán Pinedo, conseller de Patrimoni, va anunciar la retirada d'aquests símbols per «preservar» el conjunt patrimonial i assegurant que «els llaços desgasten la fortificació romana». La posició de Pinedo, que va argumentar en «motius tècnics», va provocar la resposta de la CUP qui, en un comunicat fet públic aquest dimecres, 17 de juliol, va reclamar «còpia de l'informe tècnic en el qual s'ha basat el conseller per prendre aquesta decisió».
El màxim responsable municipal del Patrimoni de la ciutat ha volgut precisar més la seva posició i ha fet públic un comunicat, a la seva pàgina de Facebook, sobre el tema dels llaços on ha explicat que «he sol·licitat un informe tècnic que valori l'impacte del llançament d'objectes contra la Muralla. Aquesta és una qüestió de conservació del patrimoni i per això demano a la ciutadania que eviti erosionar, encara més, un patrimoni que és de tots i de totes».
Davant la polèmica política sobre si els llaços afecten o no la Muralla de Tarragona, TarragonaDigital ha consultat a la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.
«Tothom és lliure de posar les coses que vulgui on vulgui»
Joan-Vianney Maria Arbeloa, president de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, a preguntes d'aquest mitjà ha volgut deixar clar, en primera instància, que «tothom és lliure de posar les coses que vulgui on vulgui».
Fet aquest aclariment, Vianney ha entrat en el detall de la polèmica i ha assegurat que «sobre aquest tema primer hauríem de tenir en compte que es tracta d'un monument protegit per la Llei del Patrimoni Cultural Català que prohibeix que es posin anuncis en monuments. Hauríem de saber si els llaços es poden considerar anuncis o no». Així mateix, el màxim responsable de la històrica entitat tarragonina ha apuntat que «hem de recordar que la Muralla és un element relativament feble».
A títol personal, Joan-Vianney ha traslladat que «prefereixo que els monuments estiguin lliures de qualsevol reivindicació, haurien de quedar fora d'aquests debats». I pel que fa al vicepresident d'ICOMOS, l'organització no governamental que eleva informes a la Unesco vinculats als llegats declarats Patrimoni de la Humanitat, Jordi Tresserras, ha assegurat que «els llaços, sobretot si estan lligats amb un pes, sí que afecten la xarxa de protecció de la Muralla».