Des d'aquest dimarts, 25 de maig, el punt de vacunació intermèdia del Mas Iglesias de Reus ja funciona. Ho farà de dimarts a divendres alternant horari de matí i de tarda. La previsió és que s'injectin més de 1.600 dosis de vacuna Pfizer cada setmana, començant per la franja d'edat entre 50 i 59 anys que s'està vacunant actualment arreu de Catalunya.
Conrad Casas, subdirector regional al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, ha firmat que «aquests punts de vacunació son els que ens ajudaran a completar aquesta immunitat de grup que tant desitgem i esperem».
El servei donarà cobertura, principalment, a les comarques del Baix Camp i del Priorat. Tot i això, Cases ha recordat que «la vacunació no sols es posa en aquests punts de vacunació poblacional, sinó que també es continua administrant a tots els Centres d'Atenció Primària i als Hospitals pel que fa a referència als malalts que necessiten un seguiment i als professionals sanitaris».
Si les vacunes segueixen la previsió, es podria duplicar la capacitat
Catorze persones —sis professionals d'infermeria i vuit més entre administració i auxiliars— treballen per fer funcionar aquest punt de vacunació, però podrien ser el doble si es compleix el pla actual. Casas ha afirmat que «la previsió és que, si ens arribessin les vacunes que tots esperem, aquesta capacitat es podria doblar i arribar a les 3.000 vacunes».
Assegura que «si fes falta ampliar horaris, ampliaríem horaris, s'ampliaria tota la jornada, matí i tarda, amb les dotacions de personal que fes falta». Dins del Centre de la Imatge de Mas Iglesias de Reus s'hi han habilitat sis espais de vacunació, tres en cada ala de l'edifici, i dos espais per l'espera necessària després de la vacuna.
Segons el plantejament de la Generalitat que ha explicat Casas, «la previsió és que al mes de juny es dupliqui la quantitat de vacunes que arriben, sobretot de la que s'està posant en aquests moments, la de Pfizer, i anirem adequant la capacitat dels diferents centres per poder administrar totes les vacunes que ens arribin».
També podria canviar la vacuna que s'administra, que ara serà Pfizer, però «no descartem que puguem posar altres tipus de vacunes». Mentre no s'ampliï la capacitat, el punt de vacunació intermèdia de Mas Iglesias funcionarà alternant una tarda de tres a set, com la d'avui, el matí de dimecres, de nou a una, la tarda de dijous i el matí de divendres.
Imatges antigues de Reus per al temps posterior a la vacuna
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha destacat especialment la bona relació entre l'Ajuntament de Reus i el departament de Salut, que ha permès, segons ha dit, posar en marxa aquest punt de vacunació intermèdia. Un espai que s'ha escollit perquè és «molt cèntric, perquè permetés el desplaçament a peu, però alhora que estigués molt ben comunicat perquè és un punt de vacunació referencial bàsicament per al Baix Camp i el Priorat» segons ha explicat el regidor de Salut, Òscar Subirats.
Les persones que es vacunen han de quedar-se durant el quart d'hora posterior a la injecció a l'espai de vacunació. En el cas del punt habilitat al Mas Iglesias, aquesta espera es fa mentre a la sala s'hi projecten imatges històriques del fons patrimonial del Centre de la Imatge.
Preguntat per la premsa, el subdirector regional de l'Agència de Salut Pública ha aclarit el protocol establert per a les persones de menys de 60 anys vacunades com a membres de serveis essencials. En el cas dels que van rebre la primera dosi d'Astrazeneca, el govern central, a través del Ministeri de Salut, ha optat per injectar la segona dosi de la marca Pfizer.
Tot i això, «aquelles persones que desitgin no ser vacunades amb aquesta vacuna, quan arribin al punt de vacunació tindran l'opció de sol·licitar, a través d'un consentiment informat, de no rebre la vacuna de Pfizer i optar per la segona dosi d'Astrazeneca».