Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La multiculturalitat i el laïcisme marquen el Nadal a les escoles públiques de Tarragona

Abans de marxar de vacances, els centres públics de la ciutat organitzen diferent tipus d’actes per celebrar el Nadal

Mural a l'escola Pràctiques de Tarragona per celebrar el Nadal
Mural a l'escola Pràctiques de Tarragona per celebrar el Nadal | Àngel Ullate

 

Al Camp de Tarragona, segons dades dels serveis territorials d’Ensenyament a Tarragona, hi ha un total de 45.736 alumnes dels dos cicles, infantil i primària, al sector públic. Tarragona ciutat compta amb 20 escoles públiques d'educació infantil i primària; és a dir, dels 3 als 12 anys.  Vint col·legis que d'aquí a cinc dies tancaran les seves portes i enviaran els xiquets i xiquetes a casa de vacances de Nadal.

TarragonaDigital ha contactat amb diferents col·legis públics de la ciutat de Tarragona per saber  com es viu el Nadal, com es prepara, quines activitats es fan des de centres públics, laics i alguns amb un alt percentatge d’alumnes d’altres confessions religioses. En aquest reportatge també s’ha recollit el testimoni del Col·legi Sant Rafael, públic però adscrit a la Diputació de Tarragona, d’educació especial.

El tió, la visita del patge reial i el festival de Nadal, amb les dificultats per poder assistir-hi, conciliant vida laboral i personal, per part de les famílies dels alumnes, són una constant en els centres que han participat en el reportatge.

«Fa 15 anys que participem en el Concurs de Pessebres»

El pessebre del col·legi Sant Rafael d'educació especial, fet amb taps de suro
El pessebre del col·legi Sant Rafael d'educació especial, fet amb taps de suro | Angel Ullate

 

Mar Sendra, directora del col·legi Sant Rafael, ha explicat a TarragonaDigital que «tenim un percentatge molt elevat de multiculturalitat a les nostres aules i per això respectem quan alguna família ens diu que no vol participar en algun acte en concret». «Pel que fa a les activitats per Nadal, al centre ens hi posem després de la Puríssima i fem actes per tots els alumnes, dels 3 als 21 anys» ha afegit Sendra.

«Presentem el nostre pessebre, fet amb taps de suro  —sempre amb materials reciclats, perquè som una escola verda—,  al Concurs de Pessebres  de l’Associació Pessebrista de Tarragona i sempre ens emportem algun premi en la categoria de centres escolars. Ja fa 15 anys que ho fem» ha comentat la responsable del Sant Rafael orgullosa. No és l’única col·laboració amb un ens de Tarragona, ja que prenen part del concurs de postals de Nadal del Col·legi Oficial de Psicòlegs.

El col·legi de la Diputació també participa del projecte ‘Joguines Solidàries’, de la facultat d’empresarials de la Universitat Rovira i Virgili a Reus, «per assegurar que a tots els nostres nens i nenes, de tota mena de condició social i econòmica, no els hi manqui una joguina aquestes festes».

Detall del naixement del pessebre del col·legi Sant Rafael
Detall del naixement del pessebre del col·legi Sant Rafael | Angel Ullate

 

Enguany tenen com a novetat la coral, formada per 12 alumnes i amb una mestra i un mestre al capdavant.  El tió el faran cagar el dimarts 19 de desembre, el mateix dia que ja podran entregar la carta escrita amb il·lusió al patge reial.

El festival de Nadal, una altra de les cites obligatòries a les agendes de les famílies amb fills de Tarragona, el parteixen en dos dies i el duran a terme el dijous 20 i el divendres 21. Mar Sendra ha explicat que «el primer dia és pels més petits, que fan coses més tradicionals per aquestes dates, i el segon és pels grans que ja aposten per temes més moderns com el hip-hop». Al Sant Rafael també fan l’amic invisible que els hi serveix com a sortida, «amb el pressupost que es disposi», al centre de la ciutat  per comprar el regal.

El tió, el patge i el festival, una constant per Nadal a les escoles tarragonines

Als barris de Ponent,  l’escola Ponent fa cagar el tió i participa en l’arribada del patge a tots els seus alumnes d’infantil i primària.  Obren les portes del festival a les famílies perquè gaudeixin de la feina dels seus fills i filles. També a Ponent, ara al col·legi Bonavista, fan cagar el tió i al festival de nadales hi participa tota l’escola, amb les famílies com espectadors de primera fila. Com a fet diferencial, a Bonavista elaboren treballs manuals de Nadal perquè els nens i nenes s’ho emportin a casa.

Al centre de la ciutat, l’escola Pau Delclós porta el seu festival de Nadal al Palau de Congressos. El Nadal es nota tant amb la decoració del centre com amb la recollida de cartes del patge i el tió, present, com mana la tradició. Una activitat que és molt del centre és  «l’elaboració, per part dels alumnes, del guarniment per l’arbre de Nadal que s’instal·la a l’escenari del Palau de Congressos durant el festival»  segons ha dit Coloma Bartra, directora del col·legi Pau Delclós.

«No el celebrem des del vessant religiós»

Josep Ramon Boix, màxim responsable de l’escola Pràctiques, ha dit que «nosaltres, com escola pública i laica no celebren el Nadal des del vessant religiós».  Tanmateix, això no impedeix que per aquestes dates facin diferents tipus d’actes, sent-ne el principal «el concert de Nadal al qual participen tots els alumnes, de P3 a 6è, i que fem en català, castellà i anglès a la sala d’actes de la facultat de Ciències d’Educació de la Universitat Rovira i Virgili».

«És un acte al qual assisteixen el 75% de les famílies del Pràctiques, nosaltres som un centre amb les famílies molt implicades, com es pot veure en el fet que la decoració nadalenca de l’entrada de l’escola l’han fet pares i mares d’alumnes. Però bé, sobre el concert, només afegir que a l’octubre ja hi ha famílies que en demanen la data, per poder organitzar-se la jornada laboral».

Els nens i nenes de l'escola Pràctiques poden gaudir aquests dies de lectures ben nadalenques
Els nens i nenes de l'escola Pràctiques poden gaudir aquests dies de lectures ben nadalenques | Angel Ullate

 

Aquest aspecte, el de les dificultats per conciliar i poder assistir al festival dels fills i filles per part dels pares i mares, fa que  els grups de ‘WhatsApp’ dels pares d’educació infantil del Cèsar August treguin fum el dia del festival.  Vídeos i fotos apropen els més menuts cantant en diversos idiomes a les famílies que no hi han pogut anar.

Al Cèsar August destaca com una de les activitats de les festes de Nadal la visita al museu Bíblic, a tocar de la catedral de Tarragona, que realitzen els alumnes de quart per tal de conèixer la cultura en els temps de Jesús de manera més directa i de la mà d’experts en la matèria.