Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Slim, durant la seva intervenció artística a la central de transformació elèctrica de Parc Riuclar.

L'art urbà, l'eina per «vestir» els centres de transformació elèctrica de Tarragona

Durant aquest mes, vuit artistes de prestigi plasmen les seves obres a la via pública | Entre els objectius, generar reflexió i minimitzar el vandalisme

L'Ajuntament de Tarragona i Endesa han engegat aquest programa per tal de donar valor artístic a les centrals de transformació.
L'Ajuntament de Tarragona i Endesa han engegat aquest programa per tal de donar valor artístic a les centrals de transformació. | Àngel Ullate

 

L'art urbà ha arribat a Tarragona per «vestir» les centrals de transformació elèctrica dels barris de la ciutat. En el marc de la segona edició del projecte «Murs que parlen», l'Ajuntament i Endesa han engegat un programa que portarà vuit intervencions artístiques d'alt nivell. L'objectiu, remoure consciències i minimitzar els actes incívics contra els edificis de les centrals. A Parc Riuclar, per exemple, l'artista Slim (Nil Safont) ha fet un homenatge a les dones treballadores i de classe obrera. 

Una central de transformació elèctrica convertida en focus artístic

Les centrals de transformació elèctrica habitualment passen inadvertides. Són edificis de qüestionable bellesa, habitualment plens de grafits i amb signes d'haver patit més d'un acte vandàlic. A partir d'ara, però, un bon grapat d'aquestes instal·lacions de la ciutat de Tarragona patiran un canvi d'imatge. Vuit artistes de renom plasmaran les seves obres en almenys una de les parets de les centrals. L'objectiu, que els murals facin reflexionar els ciutadans i que es redueixi l'incivisme. 

El projecte, anomenat «Ciutat transformadora», s'emmarca en la segona edició del «Murs que parlen», programa dedicat a la difusió cultural i artística promogut per l'entitat Polígon Cultural. Aquesta associació s'ha encarregat d'escollir els artistes que han arribat a la ciutat. Van rebre més de 100 sol·licituds i finalment només vuit han estat seleccionats.

«Nosaltres ens hem posat en contacte amb ells i els hem explicat que no hi havia cap premissa. Només havien de centrar-se en algun dels punts de l'agenda de desenvolupament sostenible de la ONU i, després, tenien total llibertat per crear la seva obra», explica Darío Cobacho, de Polígon Cultural. 

Slim plasma a Parc Riuclar el retrat de la Mari, propietària del bar del barri i símbol de dona treballadora i obrera.
L'artista Slim plasma a Parc Riuclar el retrat de la Mari, propietària del bar del barri i símbol de dona treballadora i obrera. | Àngel Ullate

Un homenatge a la dona treballadora i obrera a Parc Riuclar

Durant aquest mes de juny, els vuit artistes encarregats de transformar les centrals elèctriques treballaran en diferents punts de la ciutat. Reskate Studio ho farà a l'avinguda Roma, Alba Bla al carrer Baix Empordà de la Mora, Annaimiquel a la Baixada Beneficiència, Adrià Batet a la plaça Miramar, Dafne Tree al carrer Covadonga, Btoy a l'avinguda Estanislau Figueres, Pascual Arnal a l'avinguda dels Pins i Slim al carrer Mas de Menció. 

És amb aquest darrer artista amb qui TarragonaDigital ha tingut l'oportunitat de parlar. S'anomena Nil Safont, va néixer a Berga l'any 1995 i el seu nom artístic és Slim. «Aquests tipus de projectes són molt interessants. Li donen molt a un barri», assegura Slim amb els pantalons tacats de pintura, la samarreta esquitxada de gris i les mans brutes.

Els artistes han pogut fer ús d'una grua per poder pintar la seva obra amb comoditat.
Slim ha pogut fer ús d'una grua per poder pintar la seva obra amb comoditat. | Àngel Ullate

 

Safont va arribar a Parc Riuclar, on s'ubica la seva central elèctrica, uns dies abans de començar a pintar. «Volia conèixer el barri, les persones que hi viuen... Vaig començar a fotografiar-los i gairebé em fan fora, però finalment he aconseguit la seva confiança», explica rient. Un dels espais més importants per a ell a l'hora d'inspirar-se va ser el bar.

Slim, durant la seva intervenció artística a la central de transformació elèctrica de Parc Riuclar.
Slim, durant la seva intervenció artística a la central de transformació elèctrica de Parc Riuclar. | Àngel Ullate

«Allà hi vaig conèixer a la Mari, la propietària. Li vaig explicar el que havia vingut a fer i, espontàniament, va sorgir que fos la meva model.  La vaig veure arribar vestida de treballar, amb eines a la mà... vaig pensar que era idònia», relata Slim. Per aquest motiu, el berguedà va fotografiar-la i va decidir que la Mari seria la protagonista de la central de transformació elèctrica del barri. 

«El retrat de la Mari és tot un homenatge a les dones treballadores i de classe obrera», recalca Slim, que treballa sota el sol perquè el mural estigui a punt abans d'acabar el mes de juny.  A partir de l'estiu, Polígon Cultural crearà una ruta artística per tal de contemplar les obres que, durant els anys, s'han pintat a la via urbana tarragonina. L'art urbà ha arribat per quedar-se.