Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Artur Mas, inhabilitat fins al 2020 per la consulta del 9-N

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li imposa també una multa de 36.000 euros per organitzar la consulta del 9-N

L'expresident Artur Mas ha estat inhabilitat fins al 2020
L'expresident Artur Mas també haurà de pagar una multa de 36.000 euros | CatalunyaDiari.cat

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC)ha decidit inhabilitar l'expresident Artur Mas fins al 23 de febrer del 2020 i, per tant, no podrà exercir cap càrrec públic en àmbit local, autonòmic ni estatal fins a la data assenyalada. És la condemna per desobediència  per organitzar la consulta del 9-N, que requereix també que pagui la multa de 36.000 euros que se li va imposar.

El Tribunal Suprem va rebaixar fins a un any i un mes la condemna de dos anys d'inhabilitació que va imposar el TSJC a l'expresident de la Generalitat per desobeir el Tribunal Constitucional (TC) amb l'organització de la consulta del 9 de novembre del 2014, per equiparar-la a la que es va imposar a l'exconseller Francesc Homs.

En un acte d’execució de la condemna, la sala civil i penal de l’alt tribunal català estableix que les penes comencin a comptar des del passat 23 de gener, quan es va dictar la sentència ferma.

Les condemnes a Ortega i Rigau

Joana Ortega i Irene Rigau també han estat inhabilitades, nou i sis mesos respectivament | CatalunyaDiari.cat

 

Els magistrats també ha condemnat a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, a nou i sis mesos respectivament. Ortega haurà de pagar una multa de 30.000 euros i Rigau, de 24.000 euros. La Sala Penal va rebaixar també el temps d'inhabilitació a Ortega i Rigau i els va treure un any a cadascuna.

[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]

El TSJC: «Van desobeir conscientment i deliberadament»

El Tribunal Suprem conclou en la seva sentència que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau van desobeir «conscientment i deliberadament» el mandat del Tribunal Constitucional en mantenir la consulta sobre la independència del 9-N, malgrat l'ordre de suspendre-la.

«Després de la suspensió cautelar del Constitucional del 4 de novembre d'aquest any, es va mantenir actiu el web institucional, la campanya de publicitat, el repartiment massiu de correspondència oficial, es va repartir el material per a la votació, es van instal·lar els programes informàtics i es va condicionar un centre de premsa per donar els resultats de la votació», assenyala la resolució del tribunal català.