L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès celebra el Dia Internacional de les Dones recordant la figura de la vendrellenca Rosa Miquel Nin, que va destacar en la seva tasca de mestra durant el segle XX. Des de l'Arxiu remarquen que aquesta era una de les poques ocupacions on la dona es podia desenvolupar professionalment en aquella època.
Rosa Miquel Nin va néixer al Vendrell el 22 de novembre del 1897 i va estudiar al Col·legio Ibérico de la mestra Maria Anna Guimerà Saló, que estava ubicat al Portal del Pardo. El batxillerat el va fer a l'Instituto General y Técnico de Tarragona, per matricular-se després a l'Escola Normal Superior de Mestres de Tarragona, on va acabar la carrera de mestra de primera ensenyança el 1917.
Inici de la seva carrera professional
La seva carrera professional la va començar fent classes particulars, en les quals va tenir d'alumnes els fills de la Marquesa de Samà. Impartia escriptura, lectura, gràfica i aritmètica a noies de dotze anys que es van matricular a l'escola nocturna gratuïta, creada el 1921 en una de les aules del Col·legi de les Mares Escolàpies del Vendrell. El 1926 va ser proposada com a vocal del Patronat de la Biblioteca Popular del Vendrell, on va fer pràctiques.
Durant la seva carrera va treballar en diverses escoles de la comarca, començant per l'Escola Nacional de nenes del districte tercer del Vendrell, situada al carrer de Sant Magí. Després passaria per l'Escola Nacional de nenes de Llorenç del Penedès, i per l'Escola Mixta de Lletger (Sant Jaume dels Domenys), on també faria les pràctiques obligatòries i no remunerades un cop es va treure les oposicions.
Una trajectòria ben documentada
Les seves últimes destinacions van ser l'Escola Mixta d'Aiguaviva (el Montmell), i l'Escola Mixta del Papiolet (Sant Jaume dels Domenys), on va treballar fins al setembre del 1960. La trajectòria professional de Rosa Miquel, que va morir el 4 de gener de 1961 al Vendrell, està ben documentada gràcies a Montserrat Miquel Baltasar, la seva neboda-neta, qui va conservar documents i fotografies que il·lustren dues etapes de l’ensenyament a Catalunya, abans i després de la Guerra Civil.