Dels 38 arxius que formen part de la Xarxa d’Arxius Comarcals que depenen de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, el desembre de 2018, se situava entre els 10 primers arxius pel que fa al nombre de visitants en línia, per sota de comarques amb alta densitat de població com ara el Gironès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Vallès Occidental o l’Alt Empordà.
L’Arxiu Comarcal ha tancat el 2018 amb més de 4.000 usuaris que han utilitzat el canal d’internet, els quals han efectuat aproximadament 5.200 consultes al cercador de fons i documents Arxius en Línia. Si comparem les dades de 2018 amb les de cinc anys enrere, el 2013 no arribaven a 1.000 els usuaris que feien consultes a través d’aquest mitjà.
Si ho diferenciem amb els investigadors de la sala de consulta de la seu de l’Arxiu, en el darrer any han estat 500. Així doncs, els ciutadans que utilitzen la web, el 2018, esdevenen pràcticament el 90% dels usuaris que han consultat fons documentals de l’Arxiu Comarcal; un percentatge que s’ha incrementat respecte de les dades de l’exercici de 2017 que equivalien al 74%.
Ms de 60.000 pàgines visualitzades de diaris i revistes de la Conca
Les descripcions de tots els documents catalogats a l’Arxiu Comarcal són consultables a internet; hi ha documents textuals, no textuals i també hem de destacar la premsa històrica. Al llarg de 2018, al portal 'XAC Premsa', on s’accedeix a la premsa històrica digitalitzada, les publicacions de la Conca de Barberà (diaris i revistes) han obtingut gairebé 3.000 visitants que han visualitzat més de 60.000 pàgines.
Les publicacions de premsa més consultades de l’any passat són les montblanquines 'L’Espitllera' i La 'Conca de Barberà', ambdues d’informació d’abast comarcal. Només aquestes dues publicacions han rebut gairebé 50.000 visualitzacions.
Com a dada rellevant, cal destacar que d’ençà de 2009, que es posà en marxa el portal 'XAC Premsa', el total de visites acumulades a les publicacions de premsa de la Conca de Barberà superen el mig milió d’accessos a les pàgines.
De les gairebé 7.300 unitats documentals consultades al llarg de 2018, els fons més consultats són els de l’administració local, de l’administració reial i senyorial i també els fons notarials, seguits de les col·leccions i els fons personals. D’aquests, un 72,43% tenen una naturalesa textual i un 27,57% no textual.
El portal web de l'Arxiu Comarcal de la Conca: present i futur
En definitiva, si analitzem les noves tendències en els canals de consulta emprats pels usuaris de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, s’observa un increment progressiu i exponencial de les consultes a distància mitjançant Internet.
Tal i com explica Josep M. Porta i Balanyà, director de l’Arxiu Comarcal, aquest 2019 «es destinarà una important partida econòmica per prosseguir amb la digitalització, i també es durà a terme l’associació massiva de reproduccions digitals de documents tant textuals com no textuals per tal que els potencials usuaris d’internet puguin accedir al nombre més granpossible d’unitats documentals».