Arxiven la denúncia contra els alcaldes de Banyeres i Llorenç per les estelades

Se'ls acusava de desobediència per no retirar aquests símbols abans dels comicis del 21-D

El magistrat del Jutjat d'Instrucció número 6 del Vendrell ha decidit arxivar la denúncia contra els alcaldes de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach, i Llorenç del Penedès, Jordi Marlès, que estaven acusats del delicte de desobediència per no retirar símbols com ara estelades de la via pública el dia 20 de desembre, just abans de les eleccions al Parlament del 21 de desembre.

El jutge explica en la seva resolució que els fets «no són constitutius de delicte», raó per la qual dona per tancada una denúncia que en el seu moment va posar la fiscalia. D'aquesta manera, el magistrat dona per bons els arguments dels dos alcaldes, que en la seva declaració van afirmar que les estelades es trobaven en rotondes, que són potestat de la Generalitat, i que en aquell moment depenien del govern espanyol, que era qui gestionava la Generalitat amb el 155.

El jutge no veu cap delicte

El jutge no veu, doncs, que hi hagi desobediència en l'actuació dels dos batlles, que ja van apuntar que havien ordenat treure aquelles estelades que es trobaven en llocs que eren competència dels consistoris, però que no van tocar aquelles que estaven situades en espais que eren competència d'altres administracions.  Els dos alcaldes havien declarat davant el jutge el passat 15 de maig, amb un centenar de persones que els van acompanyar per donar-los suport.

La fiscalia els demanava un delicte de desobediència en campanya electoral, que podia comportar penes d'entre tres mesos i un any de presó, la inhabilitació fins a dos anys i sancions de sis a 24 mesos. A la resolució del jutge en relació a l'alcalde de Banyeres, a la qual ha tingut accés 'BaixPenedesDiari.cat', s'apunta que l'existència d'una bandera estelada a una de les rotondes del municipi no es pot considerar «un acte de propaganda» i eximeix a Amadeu Benach dels delictes que demanava la fiscalia.