Agents de la Guàrdia Civil a l'exterior d'un edifici de Torrefarrera en el marc d'una operació contra la immigració il·legal

El general de la Guàrdia Civil que treballava per «minimitzar els 'bulos'», ascendit

El ministre continua renovant la cúpula d’Interior després del cessament de De los Cobos

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica aquest divendres el nomenament del general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago com a cap de l’Estat Major de la guàrdia Civil, on fins ara feia de número dos.

Santiago  és el general que el 19 d’abril va assegurar en roda de premsa a La Moncloa que l’objectiu de perseguir els ‘bulos’ per Internet era «minimitzar el clima contrari a la gestió de la crisi per part del govern». El seu nomenament és fruit del moviment de peces a la cúpula de la Guàrdia Civil després del cessament del coronel  Diego Pérez de los Cobos.

Nadia Calviño, candidata a la presidència de l'Eurogrup

En un altre ordre de coses, el govern espanyol ha fet oficial aquest dijous la candidatura de l'actual ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, per ser presidenta de l'Eurogrup, l'òrgan informal on els ministres de la zona euro examinen les polítiques econòmiques que es duen a terme.

L'executiu central considera aquest òrgan «clau en la cooperació entre tots els membres de la zona euro i la construcció d'una Europa més forta i unida». Tal com ha assenyalat a través d'un comunicat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, «seria un honor per l'Estat que Nadia Calviño pogués presidir l'Eurogrup, una responsabilitat que mai ha exercit Espanya ni tampoc cap dona».

En cas que Calviño ocupés la presidència d'aquest òrgan, no hauria d'abandonar l'actual càrrec de ministra i vicepresidenta tercera del govern espanyol, ja que es tracta de càrrecs que són compatibles. És més: és imprescindible, per optar a la presidència de l'Eurogrup, ser ministre en actiu d'algun dels estats membres de la zona euro. 

Tot apunta que Calviño es disputarà el lloc amb el luxemburguès Pierre Garmena i l'irlandès Paschal Donohoe, que aquest dijous al vespre també van oficialitzar les seves candidatures. El nou màxim responsable de l'Eurogrup substituirà al portuguès Mário Centeno, que va decidir no optar a un segon mandat. El desenllaç de l'elecció —qui guanyi haurà d'assolir un mínim d'una desena de vots—, es coneixerà d'aquí a pocs dies.