Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Video sobre ASMR auditivo.

L'ASMR i els efectes que té per al cervell

A YouTube, podem trobar un gran nombre de vídeos al voltant d'aquest fenomen. Te n'expliquem les principals repercussions

Video sobre ASMR auditivo.
L'ASMR auditiu s'ha multiplicat darrerament | YouTube.

 

A YouTube, han començat a proliferar els vídeos de persones que xiuxiuegen als micròfons. Aleshores, em vaig demanar: en què consisteix l'ASMR? 'A priori' sembla que simplement sigui un experiment dut a terme per alguns 'youtubers',  per tal de satisfer un públic que gaudeix amb diversos sons concrets. Ara bé, la ciència estaria vinculada també amb el fenomen. Sembla que es tracta d'uns sons que emeten una freqüència específica que causa plaer al cervell. Tot seguit, ampliarem aquesta informació i desvelarem les principals curiositats al voltant de l'ASMR.

  • Article relacionat: Què són els lòbuls del cervell i quines funcions tenen?

CONTINGUT

1. En què consisteix l'ASMR?

2. Quins efectes té l'ASMR?

3. Classes d'ASMR.

4. Quins efectes origina al cervell?

En què consisteix l'ASMR?

Tal com ha explicat 'Carácter Urbano', ASMR prové de les sigles que es corresponen a l'expressió en anglès 'Autonomous Sensory Meridian Response'. En català, ho podríem traduir com Resposta Sensorial Meridiana Autònoma. El primer cop que es va fer servir el mot ASMR va ser en un grup de Facebook consagrat al fenomen, i el va emprar una usuària de la xarxa anomenada Jennifer Allen. 

Ara bé, l'estudi dels estímuls dels sentits s'origina a través d'un debat del lloc web steadyhealth.com, dedicat a temes relacionats amb la salut. Sigui com sigui, l'expressió ASMR es va popularitzar a través de la plataforma YouTube, on hi ha un gran nombre de vídeos vinculats amb aquesta qüestió.

L'ASMR es pot definir, de manera sintètica, com un sentiment de plaer que apareix com a reacció davant de determinats estímuls dels sentits. Igualment, podem definir-lo d'una forma més senzilla, com un pessigolleig molt agradable que sol produir-se dins del nostre cap quan —entre altres—  veiem algunes imatges concretes  o sentim sons determinats.

Igualment, alguns el relacionen amb un massatge al cervell, un estat d'orgasme del cervell o un formigueig que es produeix a l'esquena. Encara que avui en dia disposem dels mecanismes que calen per tal de mesurar la resposta dels sentits, l'ASMR de moment no constitueix un objecte d'investigació científica.

Quins efectes té l'ASMR?

Alguns estímuls dels sentits, tal com hem explicat, provoquen la sensació de plaer relacionada amb l'ASMR. Cal remarcar que es tracta d'uns estímuls que reben el nom de detonants, i tot seguit te n'exposem alguns exemples que són fàcils de detectar:

  • Un objecte que repica al damunt d'una determinada superfície, com un bolígraf que repica contra un quadern.
  • Xiuxiuejar alguna cosa a l'orella. Es tracta d'una tècnica que s'empra sovint als vídeos de YouTube sobre l'ASMR, a través de micròfons de condensador que ajuden a captar tots els sons.
  • Unes ungles que graten una superfície com la d'una taula o la pantalla d'un mòbil.
  • Les bombolles petites d'aire quan exploten. Quan fem explotar els papers de bombolles, això constitueix un estímul del tacte que origina ASMR. 
  • Hi ha diversos jugadors de jocs de rol que afirmen que l'atenció personal  en aquests casos produeix una resposta plaent dels sentits.
  • Rebre un massatge i el so que fan les mans quan es dediquen a recórrer la pell. 

Classes d'ASMR

Un cop hem observat tots aquests factors diferents, pertoca remarcar que hi ha diverses classes  d'ASMR.

1. L'ASMR de tipus auditiu

És el més freqüent i s'origina a través d'un estímul de tipus auditiu. Ara bé, no totes les persones reaccionen als mateixos estímuls: podria tractar-se d'algú que xiuxiueja alguna cosa pausadament o d'uns sons rítmics consecutius, per exemple.

2. L'ASMR de tipus visual

És un estímul més complicat perquè s'aconsegueix, per exemple, a través de determinats elements que conformen alguna escena o de determinats patrons de tipus visual. Igualment, s'ha arribat a identificar que el moviment de determinats objectes o algunes combinacions de colors poden causar una sensació de plaer.

3. L'ASMR de tipus tàctil

Si has sentit benestar quan has fet esclatar paper de bombolles o quan has passat els dits per alguna superfície concreta, estàs davant d'un cas d'ASMR tàctil. És freqüent que, quan es produeix, també es tinguin calfreds.

4. L'ASMR de tipus situacional

Es tracta d'una resposta sensorial ben poc habitual, que té lloc a partir de situacions concretes com quan ens trobem en una consulta mèdica. Hi ha determinats 'youtubers' que, per aquesta raó, miren de reproduir aquests casos a partir de jocs de rol.

5. L'ASMR de tipus hipnòtic

Finalment, hem de remarcar que també existeix l'ASMR hipnòtic: es tracta d'una pseudoteràpia que persegueix la finalitat d'induir el son. És una resposta que ha analitzat durant diversos anys el doctor Craig Richard, de la universitat nord-americana de Shenandoah.

Quins efectes origina al cervell?

Com que hi ha una manca d'investigacions científiques al voltant de l'ASMR, és impossible dictaminar quin és l'origen biològic  del sentiment plaent. Tal com afirma el doctor Tom Stafford, que treballa a la universitat britànica de Sheffield, tot i que el fenomen podria ser una realitat, no és gens senzill d'estudiar. 

Hi ha molta gent que ha arribat a relacionar l'ASMR amb la sinestèsia, que seria la sensació que es crea en alguna zona de l'organisme per mitjà d'un estímul que rep una altra àrea del nostre cos. Ara bé, la diferència més rellevant amb la sinestèsia és que l'ASMR, en tots els casos,  es vincula amb el formigueig a la zona del cap, sense que hi hagi estímuls en cap altra banda de l'organisme.

Hi ha una explicació plausible d'aquest fet, que és la que vincula els estímuls dels sentits amb les experiències prèvies. Ara bé, únicament es tracta d'una hipòtesi. Ara mateix, dos psicòlegs de la universitat britànica de Swansea, Nick Davies i Emma Barratt, han proposat estudiar l'ASMR, perquè se n'han pogut comprovar els beneficis a nivell de l'estat d'ànim o del dolor

  • Et pot interessar: Les set distorsions cognitives amb les quals ens saboteja el cervell

Referències bibliogràfiques

EMMA L. BARRAT, NICK J. DAVIS (2015). Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR): a flow-like mental state. NCBI.

R. MARSDEN (2012). Maria spends 20 minutes folding towels': Why millions are mesmerised by ASMR videos. The Independent.