Només el 12% dels candidats a entrar a la Guàrdia Urbana de Barcelona han superat la primera prova eliminatòria de la darrera convocatòria. Dels 3.903 candidats que es van presentar a aquestes oposicions, 3.426 van suspendre la prova de cultura general tot i tenir estudis superiors. Cal destacar que cada cop hi ha més gent que demana que es reformulin els exàmens per aconseguir augmentar la xifra d’aprovats.
Cal que es revisi i adapti el temari de cultura general
Ara, segons ha avançat ‘La Vanguardia’, han quedat onze places sense ocupar de les 244 disponibles en aquesta convocatòria, després de dur a terme totes les fases de l’oposició. També crida l’atenció el fet que el 88% dels aspirants hagin suspès la prova de cultura, tot i tenir la majoria d’ells estudis superiors, carrera i, fins i tot, dos títols universitaris.
Aquesta convocatòria respon a l’esforç de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat per incrementar les patrulles de seguretat a la ciutat i poder controlar la delinqüència. Així, en els darrers anys han publicat places de guàrdia urbà i de mosso d’esquadra, com és el cas de les 1.000 places convocades per Colau entre el 2020 i el 2023, amb la previsió que aquest any hi hagi 3.112 agents en total i, d’aquí a quatre anys, 3.535.
L’enorme quantitat de suspesos ha generat molta controvèrsia i, des del sindicat majoritari Sapol, demanen que es revisin i s’adaptin els exàmens, mentre que des de CCOO de la Guàrdia Urbana, lamenten que no existeix cap temari en concret: «Els aspirants no tenen on recolzar-se, ja que no compten amb cap referència. Els Mossos d’Esquadra tenen un llibre de 500 pàgines i això facilita moltes coses». I és que als urbans els poden preguntar des de «qui són els fundadors de Netflix?», fins a «quina és la capital d’Estònia», passant per «de qui és el poema que apareix escrit al memorial en record de les víctimes de tràfic de Barcelona».