Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Discover Illa

El govern espanyol autoritza el primer assaig clínic de la vacuna contra la Covid-19 a Espanya

Es durà a terme en tres hospitals, dos dels quals a Madrid i un a Cantàbria

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa
Salvador Illa ha comparegut aquest divendres en roda de premsa a la Moncloa | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra de defensa, Margarita Robles, han comparegut aquest divendres a la Moncloa per oferir importants novetats sobre la lluita contra la pandèmia de Covid-19 a Espanya.

Illa ha anunciat, que «si les coses van bé», la vacuna de l'empresa Astrazeneca arribarà a Espanya a finals de desembre d'aquest mateix any. Així mateix, l'Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat el primer assaig clínic de la vacuna en tres hospitals, dos a Madrid i un a Santander.

Defensa torna a posar a disposició de les comunitats els rastrejadors de l'Exèrcit

Robles ha destacat novament la voluntat de col·laboració de l'Exèrcit per donar suport a les tasques de rastreig i seguiment dels casos de coronavirus. Els 2.000 soldats estan disponibles per a «totes les comunitats que considerin que és important augmentar la capacitat de rastreig», ha insistit, assegurant que no es valorarà en cap cas si les coses «s'han fet bé o malament».

Europa recorda que amb una vacuna ràpida pot comportar «alts riscos»

Per la seva banda, els governs europeus estan disposats a compensar les farmacèutiques que s'enfrontin a demandes pels efectes secundaris de la vacuna contra la covid-19. Els acords de compra anticipada de la Unió Europea per garantir dosis preveuen que els països «indemnitzin els fabricants» de vacunes si són responsables de danys i perjudicis en «determinats» casos.

Tanmateix, el lobby farmacèutic exigeix un pas més i reclama una exempció de la responsabilitat civil, segons avança el Financial Times. El lobby de les farmacèutiques confirma a l'ACN que vol un «sistema de compensació» en cas de danys sense «costosos litigis amb resultats incerts». Brussel·les, però, s'oposa a què esquivin els tribunals.

Aquest lobby que representa algunes de les companyies que estan desenvolupant vacunes contra la covid-19 (AstraZeneca, Curevac, Pfizer o Sanofi) recorda que totes les medicines poden comportar efectes secundaris i que l'acceleració dels assajos no es fa a costa de la seguretat. Brussel·les reconeix que produir una vacuna «molt més ràpidament que en circumstàncies normals» comporta «alts riscos» per als fabricants. «Estem parlant de 12-18 mesos en comptes d'una dècada», apunta la CE. Entre aquests riscos hi ha els efectes secundaris i, per tant, potencials demandes civils.