Troben el primer assentament humà arrasat per un cometa

Un gran cometa fragmentat va acabar amb un assentament humà a nord de Síria, el conegut com a Abu Hureya, ara farà uns 12.800 anys

Imatge d'un meteorit impactant contra la terra
Ara farà 12.800 anys, un fragment de cometa va arrasar un assentament humà al nord de Síria | PixaBay

Els humans sempre hem viscut amb la ‘por’ que algun dia pugui caure un meteorit o un cometa sobre la Terra, de la mateixa manera que va passar amb els dinosaures. Fins ara, mai s’havia trobat un cas semblant on un meteorit hagués exterminat població humana. Però un recent estudi ha demostrat que fa 12.800 anys un fragment de cometa va arrasar un assentament humà.

Així ho ha publicat un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara. L’impacte de la roca va tenir lloc al nord de Síria, sobre un poblat humà. Aquest precís indret avui en dia es troba sota les aigües de la presa de Taqba al riu Èufrates, en un lloc arqueològic conegut com a Abu Hureya. 

El que han descobert recentment els arqueòlegs en aquest indret és vidre fos. Aquest material només es pot arribar a formar amb unes temperatures extremadament elevades, cosa que un humà no hauria aconseguit de cap de les maneres mitjançant el foc, però tampoc amb una erupció volcànica.

«Per posar-ho en perspectiva, aquestes temperatures tan altes fondrien completament un cotxe en poca estona. Aquesta intensitat només podria haver sigut possible gràcies al resultat d’un fenomen extremadament violent, d’alta energia i d’alta velocitat, com ara un impacte còsmic», explica l’arqueòleg James Kennet, un dels autors de l’estudi.

L’impacte

Estudis anteriors donaven la idea que ara fa 12.800 anys, un gran cometa fragmentat es va estavellar contra la Terra. Després d'explotar a l'atmosfera, els seus fragments es van dispersar i fins al moment s'han trobat ja una dotzena d'impactes en diversos punts del planeta que daten de la mateixa època, com per exemple el d’un jove cràter sota una glacera a Groenlàndia o la troballa de vidre fos en l'assentament de Pilauco, al sud de Xile.

Ara bé, Abu Hureya és el primer lloc del planeta on es pot documentar els efectes directes d'un impacte d’un comenta sobre un assentament humà. «Abu Hureya va ser destruïda de manera abrupta», explica Kennett, «ja que mostra signes directes d'un desastre sobtat».


Comentaris

envia el comentari