La compravenda de vehicles comporta una sèrie d'obligacions fiscals. Segons explica Pedro Rodríguez Mateo, assessor fiscal de CaixaBank, aquestes varien segons si el cotxe és nou o fa servir.
Sigui com sigui, parlem d'impostos que cal tenir en compte a l'hora de planificar una compra. Sobretot tenint en compte els alts preus que tenen avui els vehicles, siguin nous o de segona mà.
CaixaBank assenyala els impostos que toca pagar quan compres un cotxe
Si parlem d'un cotxe nou, cal tenir en compte els impostos següents:
Impost sobre el Valor Afegit (IVA)
L'IVA, explica CaixaBank, és un impost a la compra de vehicles nous o de segona mà que es venen per empreses. Aquest impost, que ha d'abonar el comprador, generalment es fixa en un 21% del preu del vehicle.
Tot i això, recorda CaixaBank, per als cotxes destinats a persones amb mobilitat reduïda, el tipus reduït és del 4%. El venedor, per part seva, està obligat a declarar l'IVA corresponent després de la transacció.
Impost Especial sobre Determinats Mitjans de Transport (IEDMT)
L'IEDMT o impost de matriculació també s'aplica a l'adquisició de nous vehicles. CaixaBank indica que és obligatori per als cotxes de segona mà que encara no estiguin matriculats a Espanya. Aquest impost és força variable, perquè la seva quantia depèn de les emissions contaminants, podent oscil·lar entre el 0% i el 14,75% de la base imposable.
Algunes comunitats autònomes poden elevar aquest percentatge fins al 16%, aprofitant-ne l'autonomia fiscal. CaixaBank assenyala que el pagament de l'IEDMT sol gestionar-se a través del concessionari, encara que el comprador ha d'efectuar l'abonament davant de l'Agència Tributària.
En el cas dels vehicles vells, els impostos a pagar, segons CaixaBank, són els següents:
Impost sobre Transmissions Patrimonials Oneroses (TPO)
Quan s'adquireix un vehicle usat entre particulars, cal pagar l'impost sobre transmissions patrimonials oneroses (TPO). Aquest forma part de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP-AJD), i es realitza a través del model 620.
La competència per regular aquest impost està transferida a les comunitats autònomes, cosa que implica variacions en el tipus impositiu i en els terminis de presentació. En general, el tipus impositiu del TPO varia entre el 4 i el 8% depenent de la comunitat autònoma.
Les taules de valoració publicades al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) s'utilitzen per calcular la base imposable. Ara bé, s'ajusta a la depreciació segons l'antiguitat del vehicle. Per exemple, un vehicle amb menys d'un any manté el valor complet, mentre que un amb més de 12 anys en veu el valor reduït al 10%.
Algunes comunitats apliquen tipus impositius diferenciats basats en característiques específiques del vehicle, com ara la cilindrada o els cavalls fiscals. A Andalusia i Astúries, el tipus general és del 4%, però pot augmentar al 8% per a vehicles amb més de 15 cavalls fiscals. Altres territoris, com ara Aragó i les Canàries, tenen quotes fixes per a vehicles amb més de 10 anys.