Una associació astronòmica internacional guardona Albanyà amb un premi pel seu cel

Es tracta d'un reconeixement que mesura la quantitat de contaminació lumínica i els millors indrets per observar estrelles
Milers d'aficionats de l'astronomia acuden a l'any a Albanyà per observar les estrelles. | Camping Bassegoda Park

El municipi d'Albanyà, a l'Alt Empordà, ha estat guardonat amb premi internacional 'cel fosc' de tot l'Estat. Aquesta certificació mesura la contaminació lumínica d'un indret i valora els millors llocs per a l'observació astronòmica. Segons informa 'CCMA', Albanyà és un poble amb una densitat de població molt baixa que el converteix en una de les localitats més petites de l'Empordà, i, sumant que té una gran massa forestal, hi ha molt poca contaminació lumínica. La distinció atorgada per una associació internacional amb seu als Estats Units coincideix amb la inauguració de l'observatori astronòmic del poble, el més important de les comarques gironines.

Pere Guerra, el director de l'observatori assegura que «l'avantatge d'Albanyà és que els cels són molt foscos. De fet, Albanyà, és un dels pocs llocs de l'Europa Occidental que està pràcticament lliure de contaminació lumínica». Segons l'alcalde de la localitat, Joan Fàbregas, fa anys que treballa per reduir la contaminació i enfosquir els cels del poble. «El cel d'Albanyà és tota una referència a l'Estat. És un privilegi poder observar les estrelles des d'aquí», assegura Fàbregas. Amb el telescopi de l'observatori es podrà fer recerca de planetes que estan fora del Sistema Solar. «Hem pogut captar imatges de galàxies que estan a més de 50 milions d'anys llum del planeta Terra, de manera que les possibilitats del telescopi són immenses, tant per la divulgació astronòmica com per la investigació», explica Guerra.

 

El cel d'Albanyà és una referència astronòmica a Espanya. | Camping Bassegoda Park

 Comentaris

envia el comentari