Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Petició urgent sobre les quarantenes poques setmanes abans de Nadal

També demanen implantar tests ràpids i corredors aeris

Les associacions de la indústria de l'aviació ACI, IATA, A4E i ERA han reclamat als governs europeus l'abolició «immediata» de les quarantenes d'acord amb les directrius publicades per l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) i el Centre Europeu per a la Previsió i Control de Malalties (ECDC). Els dos organismes han rebutjat «inequívocament» la seva aplicació en la situació actual, on la transmissió del virus ja és generalitzada. Iberia s'ha sumat aquesta petició i ha demanat també implantar tests ràpids i corredors aeris. El sector també ha reclamat un enfocament més «harmonitzat i coordinat» a Europa per augmentar la «claredat» per als ciutadans i empreses.

«Les quarantenes són mesures essencialment impulsades per la política, no basades en el risc, sense relació amb allò que realment es necessita per salvaguardar la salut pública», ha assegurat el director general del Consell Internacional d'Aeroports (ACI) Europa, Olivier Jankovec. El directiu ha reclamat als governs dels estats membres que deroguin «immediatament» les quarantenes i restableixin la llibertat de moviment entre els ciutadans europeus.


Les directrius de l'EASA i ECDC consideren que les quarantenes són efectives només en la «situació excepcional» en la qual un país hagi pogut controlar el virus i reduït els nivells de transmissió a pràcticament zero. 

«Al voltant del 65% dels viatgers enquestats suggereixen que la quarantena no hauria d'aplicar-se als passatgers que van donar negatiu en la prova», afegeix el vicepresident regional de l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) a Europa, Rafael Schvartzman.

El trànsit aeri de passatgers ha caigut un 88%

El trànsit aeri europeu de passatgers ha caigut un 89% en els aeroports de la Unió Europea, Suïssa i Regne Unit. Fins ara, 102 aeroports d'Europa, que representen el 47% del tràfic de passatgers, han construït instal·lacions de prova per portar a terme «vols lliures de covid» i corredors aeris lliures de quarantena entre determinades rutes. 

El director executiu d'Airlines for Europe (A4E), Thomas Reynaert, ha proposat l'ús de tests ràpids, que utilitzen les últimes tecnologies disponibles i compleixen amb els criteris de detecció i sensibilitat establerts per l'autoritat europea. En aquest mateix sentit s'ha pronunciat la directora general de l'Associació d'Aerolínies de les Regions Europees (ERA), Montserrat Barriga, que ha manifestat la predisposició a treballar amb els diferents governs per implementar els mètodes «més eficients i efectius» per restablir la circulació.