Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Festa al barri del Carrilet.

Els barris de Tarragona i Reus miren amb incertesa més enllà de l'estiu per celebrar les festes veïnals

El barri del Carme de Reus i el nucli de Ferran són els únics punts on, de moment, es podrà celebrar part de la programació

Imatge d'arxiu d'una festa de barri.
Les Festes de Barris de Tarragona i Reus viuen sota la incògnita perquè desconeixen l'avanç i l'evolució de la Covid-19 i la permissivitat que hi haurà en el futur | TarragonaDigital
 

La crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha estat especialment crua en l’àmbit sanitari i en diversos sectors laborals i econòmics més exposats, tant al virus com a les condicions i variables econòmiques. I així, ha estat el mateix per a persones mancades de recursos  o d’atenció. Allò que tants convenen a anomenar «crisi» fins la sacietat, no és més que el moment que s’agreugen i es fan visibles les desigualtats  ja existents.

La incertesa, potser el vocable que millor defineix la situació actual —que no la dels mesos anteriors—, s’ha instal·lat en tots els àmbits de la vida, des dels més transcendents fins als que no tenen una repercussió tant vital. I això ens arriba a l’estiu. Una operació, la d’incertesa més estiu, que dóna com a resultat l’anul·lació  d’un infinit nombre d’actes i festes populars esperades durant tot l'any.

Entre aquestes, n’hi ha unes de molt variades i multitudinàries, les  festes dels barris de Tarragona i Reus. Festes de germanor, organitzades i preparades amb prous dificultats —i depenent sempre de les subvencions municipals— pels mateixos veïns, els quals ara observen el futur sense conèixer-lo i mantenen l’esperança de trobar-se celebrant alguna mena d’acte alternatiu tant aviat com estigui permès.

Totes les festes han quedat anul·lades i les associacions miren més enllà de l’estiu

«No podem fer res». Aquesta és la resposta que han donat la major part dels presidents i presidentes de les associacions de veïns de les dues ciutats amb qui hem parlat. Al mes de març, l’esclat de la pandèmia i el confinament va obligar les entitats veïnals a replantejar  l’estiu, i en tots els casos, les festes de barri han anat quedant anul·lades.«Les festes de barri no es faran», declara Marcos Massó, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), que considera que aquest és un «any passatger».

Marcós Massó en una entrevista anterior amb TarragonaDigital.
Marcos Massó, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus, en una entrevista anterior amb TarragonaDigital. | Àngel Ullate
 

Així de rotund també és Alfonso López, president de la  Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona  (FAVT): «La Covid-19 ha afectat de ple, cap associació té projecte de fer res». Tots tenen coll avall que a l’estiu no es podrà estirar la corda, i davant el desconeixement, miren més enllà del mes de setembre però no s’aventuren a assegurar res. I és que la incertesa  fa que cap associació ni les federacions sàpiguen res cent per cent segur.

Els primers barris on se celebraven les festes, concentrades la majoria entre els mesos de maig i agost, eren  la Granja, a Tarragona, i el barri de Montserrat  a Reus. Quan la porta es va tancar, els va enxampar els dits, ja que ho tenien tot preparat i es van veure obligats a anul·lar les contractacions. A la Granja, la festa se celebra la segona setmana del mes de juny. «Ho teníem tot contractat i vam haver de pagar l’assegurança», es lamenta Francisco Rosillo, president de l’Associació de Veïns. Tot i que no es vol arriscar, manté l’esperança que quan es pugui, «farem alguna cosa molt segura».

A Reus, el barri de Montserrat també va anul·lar ràpidament la festa, i uns dies després, la Pastoreta també va anunciar el mateix. Marcos Massó explica que, a més, entre el mes d’abril se celebra un dinarpopular  entre totes les associacions de veïns federades on s’apleguen més de dues-centes persones, que també ha hagut de ser anul·lat.

El cinema a la fresca, una alternativa controlable proposada per la Federació d’Associacions de Veïns de Reus

A Reus, la porta és manté una mica més oberta  que a Tarragona, ja que, segons Marcos Massó, esperen que entre setembre i octubre es puguin oferir activitats orientades als infants, «que són aquells que menys entenen el que passa». Però més enllà d’això, a la capital del Baix Camp, la Federació d’Associacions de Veïns ha organitzat una activitat alternativa inèdita que ofereix gratuïtament  a les entitats federades que hi estiguin interessades. Es tracta del cinema a la fresca.

Festa al barri del Carrilet.
Els veïns del barri del Carrilet s'han ajuntat aquest dissabte per veure cinema a la fresca. | TarragonaDigital
 
 

«Estem en contacte amb el Centre de Lectura, que té entre 6.000 i 7.000 pel·lícules, i l’associació que vol que es projecti una pel·lícula al barri ho demana i tria quina vol veure», explica Marcos Massó. La passada setmana es va fer una prova no anunciada al barri de Sol i Vista  amb la pel·lícula ‘Campeones’, i de manera espontània, els veïns va sortir als balcons i d’altres s’hi van apropar amb cadires. «Hi havia una gentada, però es van respectar amb naturalitat les mesures i la gent va actuar amb consciència», matisa Massó.

El barri Gaudí, un dels més voluntaris durant la quarantena amb els seus veïns més necessitats i les persones grans, oferirà una pel·lícula el dia 7 d’agost  a les deu de la nit. La presidenta de l’Associació de Veïns, Mar Escoda, recorda que el cap de setmana del 3, 4 i 5 de juliol «hauríem estat de festa», però assegura que «la prioritat  durant aquests mesos ha estat l’ajuda i el suport als veïns, i no la festa del barri». No hi ha res decidit per més endavant, però es preveuen  propostes com havaneres per a la gent gran o una activitat com un vermut amenitzat pel DJ Abadia, resident i molt vinculat al barri.

Al Carrilet, on la festa s’hauria celebrat la primera setmana de juny, l'alternativa també ha estat el cinema a la fresca, en què els veïns es van trobar aquest dissabte 10 de juliol. Salvador Cabré, el president de l’Associació de Veïns, mostra entristit que el mes de març «internament ja sabíem que no tindríem festa i vam deixar de contractar orquestres i serveis», però celebra que estaran satisfets  si s’apropen al voltant de seixanta persones a veure la pel·lícula.

Imatge entre dos tambors d'una carretillada del Ball de Diables de Reus al barri del Carme.
Imatge d'una carretillada del Ball de Diables de Reus al barri del Carme. | Jordi Olària Gras
 

El barri del Carme podrà venerar la Verge el 16 de juliol

El barri del Carme preveia una festa ambiciosa  per aquest 2020. Presentava les festes el periodista Josep Baiges, i sobretot, es batejava un dels dos gegants  que encara estan en construcció (per culpa que la Covid-19 ha interromput el finançament privat que rebia l'associació), el Pepito de l’Arena —mític president de l’Associació del barri. Tot i això, com a mínim, de manera excepcional, es podrà commemorar la festivitat  de la patrona el dijous 16 de juliol.

Com és tradicional, a dos quarts de vuit del vespre, se celebrarà la missa a l’església de Sant Francesc, però enguany, sense la processó que porta la Verge des de la capella del carrer Alt del Carme. En aquest emplaçament, tampoc es podrà obrir la capella, però s’organitzarà un altar improvisat a la vorera al qual podran accedir els veïns a fer ofrenes florals  seguint les mesures de seguretat.

«Volíem treure els gegants i una banda, però no tenim autorització, i si algú es contagiés en seríem responsables», assegura Josep Machado, president de l’Associació de Veïns del Carme. «La missa serà la festa sencera, i enguany haurem de fer servir les dues verges que tenim: la que hi haurà a l’altar i la que es conserva a la sagristia de l’església».

Processó de la Verge del Carme a Reus.
El barri del Carme podrà commemorar la festivitat de la Verge, però sense celebrar la processó fins a l'església de Sant Francesc. | AAVV Barri del Carme
 

Les associacions de veïns de Tarragona no rebran la segona línia de la subvenció anual si no poden celebrar les festes de barri

Cada inici d’any, les associacions de veïns de Tarragona defineixen un calendari  anual d’activitats, on entre altres hi ha les dates i els actes de les festes de barris. Alfonso López, qui també és president de l’Associació de Veïns de Buenos Aires – Part Alta de Bonavista, explica que mantenen  aquest programa  «pel que pugui passar», tenint sempre en compte la seguretat amb què es podrien celebrar els actes.

«El mes de setembre potser  les podem celebrar[les festes de barri]i l’aforament ens ho permet, llavors podrem fer la mateixa festa però canviant la data». Per al president de la FAVT, aquesta és l’oportunitat  que se’ls presenta, ja que si no poden celebrar les festes, tots aquells barris que hagin demanat la segona línia  de les subvencions municipals, que es corresponen a la partida destinada al finançament de les festes, l’hauran de retornar  al final de l’any.

I és que, a diferència de Reus, on tot i no poder-se celebrar la totalitat dels actes programats durant l’any «les subvencions es donen igualment», tal com explica Marcos Massó, la política de l’Ajuntament de Tarragona és d’oferir la part dels pressupostos  que corresponen a les festes i actes en funció de la seva quantitat  i, en última instància, en funció de si se celebren.

Aquesta és una pràctica que molts representants de les associacions de veïns consideren injusta, ja que per culpa de la impossibilitat de celebrar cap acte no poden rebre una part de la subvenció. A més, el president de la FAVT lamenta que el finançament del consistori, que representa al voltant del 50% del pressupost d’una associació, no és suficient. «Amb això no ho podem pagar tot, per això fem rifes, sortejos o llibres de les festes, a més de l’ajuda que suposen les quotes dels socis». De moment, les associacions han rebut la primera  part de la subvenció, d’uns 950 euros.

Ferran, l’únic nucli de Tarragona on es podrà celebrar, amb limitacions, la festa

El cas de Tarragona és més sever  que el de la ciutat veïna. L’únic punt on de moment es podrà celebrar una part de la programació de festes és Ferran, nucli allunyat de la ciutat on és més fàcil celebrar una festa que, segons Gemma Fusté, presidenta de l’Associació de Veïns del barri i de la Federació de Llevant, «serà familiar».

L'Aligueta de Tarragona a la Festa Major de Ferran.
L'Aligueta de Tarragona a la Festa Major de Ferran, l'única que se celebrarà, de moment, a Tarragona. | Jordi Virgili
 

Fusté explica que la festa se celebrarà només la jornada del 15 d’agost, amb un sopar de germanor a la pista de futbol, l’acte tradicional d’homenatge a la tercera edat, la missa en honor a la patrona Santa Maria i un vermut popular. «Estem mirant de posar una mica de música per celebrar una revetlla després del sopar que sigui només per a la gent del poble, amb reserva  i aforament limitat, però és tot molt incert», conclou.

La presidenta de l’Associació de Veïns de Ferran compara la seva festa amb la d’altres barris i fa una crítica a la manera com l’Ajuntament organitza les festes majors. «Encara que sigui poca, aquesta és la nostra pròpia  festa i el que entra en joc és el sentiment. Ferran fa seixanta anys era un poble i Tarragona no ha fet res perquè la gent de Ferran se senti seva Santa Tecla o Sant Magí. Les festes de Tarragona sempre han estat centralitzades, i això fa que els barris, i sobretot els més llunyans, no se sentin integrats».

La incògnita regna a la resta de barris de Tarragona

A banda de Ferran, els barris de Tarragona viuen en la incògnita  i el dubte ja que desconeixen com serà l'evolució del virus, el pressupost per a les subvencions i, per tant, quan podran celebrar algun acte. Ni el barri del Port ni el centre ni els barris de Ponent  podran celebrar les seves respectives festes. Mari Carme Puig, presidenta de l’Associació de Veïns del barri del Port, afirma que és inviable  celebrar la festa, ja que «el barri és molt gran i no volem limitar l’accés a ningú». Per això, no han demanat la línia 2 de la subvenció.

Infants a la festa del Barri del Port de Tarragona
Els barris de Tarragona, com el del Port, no volen fer cap pas en fals en la celebració de cap acte. | AAVV del Port
 

Als barris de Ponent, l’any passat es van celebrar conjuntament la cavalcada de Reis i la Festa dels Barris de Ponent entre El Pilar Eixample, Progressista de Torreforta, Riu Clar, Campclar Zona Esportiva, Torrenova, la Granja i Buenos Aires. Enguany, però, tal com explica Francisco Morcillo, president de l’Associació de Veïns de Camp Clar, «no farem res  ja que no sabem el que l’Ajuntament aportarà, i per tant, no sabem el que podrem assumir».