Les entitats veïnals de Reus valoren el seu paper a l'hora de traslladar reclamacions a l'Ajuntament, a més de comunicar desperfectes, incidència i incivisme. També es consideren elements importants a l'hora de cohesionar i dinamitzar els barris, a més de facilitar la integració de les persones que hi arriben.
Pel que fa al sentit invers, les entitats esperen de l'Ajuntament l'atorgament de subvencions. Per una banda per a les seves activitats, i per l'altra, pel manteniment dels locals socials. Són conclusions que s'extreuen de l'estudi encarregat per la regidoria de Relacions Cíviques per conèixer la situació del teixit veïnal reusenc.
L'objectiu és «poder dibuixar futures línies de treball a través d'accions municipals» segons explica el govern local. Les conclusions es posaran en comú el pròxim dissabte 26 de juny, de deu a una, al Círcol. Serà una trobada conjunta entre Ajuntament i representants d'entitats.
L'Ajuntament planteja un full de ruta amb moviment veïnal de Reus
Ha de servir per prioritzar les pròximes accions de la regidoria, amb Montserrat Caelles al capdavant. L'estudi es va fer entre els mesos de febrer i març d'enguany. Una part s'ha basat en «entrevistes en profunditat» i l'altra amb «una part quantitativa de qüestionaris en línia» a través de les 33 entitats participants de les 38 que hi ha a la ciutat.
Entre les conclusions presentades avui s'ha destacat que gairebé tres de cada cinc entitats es van crear abans de l'any 2000 i, per tant, tenen més de 20 anys de bagatge. La més veterana és la de Sol i Vista, creada l'any 1968. Pel que fa a les més noves, s'han creat a partir de l'any 2018. Són la de la Zona 5, la del Roserar de Mas Iglesias, la de Mas Magraner, la de la plaça de la Cultura de la Pau i la de Reus Nord.
De les prop de quaranta entitats veïnals, un 81% cobren alguna mena de quota als socis i un 46% obté fons públics i privats. N'hi ha d'especialment notables pel que fa al volum de socis, i un 56% supera els 150. N'hi ha un 53% que, segons l'estudi, «necessiten un reforç dels equipaments bàsics».
Amb la radiografia feta, la trobada del dia 26 ha de servir per dibuixar les futures ínies d'actuació. A priori, la regidoria de Relacions Cíviques es planteja diferents mesures per ampliar els recursos de les entitats. En són exemples la creació d'un banc d'ordinadors i instal·lar punts de wifi obert.
També s'apunta el suport a l'ampliació de les activitats de manera descentralitzada. Es vol potenciar el contacte entre les entitats «per tal fer visibles les bones pràctiques i l’intercanvi d’experiències i de col·laboracions». Una línia que inclou seguir potenciant el paper de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus. Encara en aquest aspecte, es faran campanyes per motivar la participació veïnal a les associacions.