Hisenda ha començat a fer ingressos de fins a 2.400 euros a les famílies que compleixen especialment un requisit establert per l'Agència Tributària. Aquesta mesura s'emmarca en un esforç per donar suport a les llars amb múltiples fills, que fan front a més dificultats econòmiques.
Encara que aquest ajut no és nou, és probable que molts contribuents no siguin conscients de la seva elegibilitat o de la manera d'accedir-hi.
Famílies que poden rebre fins a 2.400 euros d'Hisenda
La quantitat de fins a 2.400 euros està destinada principalment a les famílies nombroses especials.
En general, es consideren famílies nombroses aquelles que tenen tres o més fills a càrrec seu. Però hi ha dues categories específiques que s'han de considerar:
- Famílies nombroses regulars: Són aquelles que compten amb entre tres i quatre fills, siguin comuns o no.
- Famílies nombroses especials: Aquesta categoria inclou les famílies amb cinc o més fills, els quals són elegibles per a la deducció màxima de 2.400 euros. Des del 2018, s'ha establert que per cada fill addicional que superi el mínim requerit, es poden afegir 600 euros a la deducció.
Aquest ajut no s'aplica automàticament; les famílies l'han d'incloure a la seva declaració i, en alguns casos, notificar a Hisenda.
Requisits necessaris per obtenir la deducció màxima
Perquè una família pugui accedir a la quantitat màxima de 2.400 euros, cal complir una sèrie de requisits estipulats per la llei. Entre ells es troben:
- Tenir cinc fills o més a càrrec seu: Aquest és el criteri fonamental per qualificar de família nombrosa especial.
- Presentar correctament la sol·licitud de deducció: Els contribuents s'han d'assegurar d'incloure la deducció a la declaració de la renda perquè Hisenda la consideri.
Un cop complerts els requisits, Hisenda ingressarà la suma directament al compte bancari del sol·licitant, si la sol·licitud està processada correctament.
Com es distribueix la deducció entre els pares
En situacions on tots dos progenitors tenen dret a la deducció, Hisenda permet que es divideixi l'import total entre ells. Això vol dir que, en lloc que un dels pares rebi els 2.400 euros, tots dos podrien rebre 1.200 euros cadascun.
No obstant això, hi ha la possibilitat que un dels pares cedeixi el dret a l'altre. En aquest cas, el progenitor que rep la cessió, pot optar per la quantitat total.
És essencial que aquesta cessió s'indiqui correctament a la declaració de la renda, incloent-hi el NIF del progenitor que cedeix el seu dret. Aquesta opció és especialment valuosa per maximitzar els beneficis fiscals i facilitar la gestió de la deducció.
Quan es faran els pagaments
Hisenda ha començat a fer pagaments a moltes famílies. Aquells que van presentar la declaració des de l'abril ja estan rebent aquests ingressos. Tot i això, el temps de processament pot variar segons la càrrega de treball de l'Agència Tributària i la data de presentació.
Si encara no has rebut el teu ingrés o creus que pots optar a aquest ajut, revisa la teva declaració de la renda. O contacta amb Hisenda.
També pots consultar l'estat de la teva devolució al portal de l'Agència. Recorda que Hisenda té fins al 31 de desembre per completar les devolucions aquest any.