La nau ‘InSight’ de la NASA ja es troba a la superfície de Mart. L’aterratge de l’aparell ha durat 7 minuts plens de tensió que han acabat amb un esclat d’alegria per part dels seus impulsors. L’objectiu de la missió és estudiar el subsol del planeta vermell, per primer cop en profunditat, des de l’escorça fins el nucli.
La nau ha aterrat aquest dilluns al vespre després de quasi 7 mesos de viatge espacial i uns 7 anys de projecte. Per seguir en la línia del mateix número, la maniobra ha durat 7 minuts d’infart en els que la missió s’hi jugava absolutament tot, raó per la qual l’alegria del moment en el que l’aparell ha enviat la primera imatge de la superfície de Mart ha estat més que justificada.
Wish you were here! @NASAInSight sent home its first photo after #MarsLanding:
InSight’s view is a flat, smooth expanse called Elysium Planitia, but its workspace is below the surface, where it will study Mars’ deep interior. pic.twitter.com/3EU70jXQJw— NASA (@NASA) 26 de novembre de 2018
.@NASAInSight team members rejoice @NASAJPL after getting confirmation of a successful landing on Mars. #MarsLanding Images: https://t.co/D7himWuuOXpic.twitter.com/rzw7QRnVYq
— NASA HQ PHOTO (@nasahqphoto) 26 de novembre de 2018
Have you ever seen a spacecraft spread its solar wings? @NASAInSight will need to perform the critical task of deploying its solar arrays to power the mission. We expect to get data confirmation this evening. About the #MarsLanding milestones: https://t.co/vnmkKY2MUspic.twitter.com/3Wx1mvRFvD
— NASA (@NASA) 27 de novembre de 2018
L’aparell ha aterrat en una extensió plana del planeta que es coneix amb el nom d’Elysium Planitia. La missió durarà més d’un any marcià, equivalent a uns 24 mesos a la Terra, i servirà per conèixer millor la composició del planeta vermell, incloent els moviments sísmics, així com posar les bases per l’enviament de missions amb humans.
L’aterratge ha estat complex, ja que a la zona on ha aterrat l’aparell, a l’hemisferi nord, també és tardor com a la Terra i hi ha fortes tempestes de sorra. Arribada a una velocitat de 20.000 km/h i havent recorregut 548 milions de quilòmetres per l’espai, la nau ha anat descendint i, ajudada per 12 propulsors que han regulat la caiguda i tres grans potes inferiors, ha acabat tocant terra amb èxit.
Tot plegat arriba després que fa pocs mesos es trobés aigua líquida al subsol de Mart, un pas que va ser considerat excepcional i molt important per fomentar la teoria que a Mart la vida és possible.
Conèixer al detall la història de Mart
La nau compta amb instruments sísmics i sensors de temperatura subterrània que permetran saber com es va formar Mart i de què està compost. L’anàlisi dels terratrèmols del planeta (coneguts com a ‘marttrèmols’) ajudarà a conèixer la composició de les capes del planeta i el seu gruix. A més, també s’espera extreure informació que ajudi a conèixer l’origen de la Terra i d’altres planetes del Sistema Solar.
L’aparell també ha deixat anar dues sondes molt petites a l’òrbita de Mart abans d’aterrar que funcionaran com a satèl·lits per enviar tota la informació recollida per ‘InSight’ a la Terra a través de senyal satèl·lit. Aquestes dades tardaran només poc més de 8 minuts a arribar al nostre planeta.
Objectiu final: enviar humans a Mart
Al llarg dels propers anys, hi ha més missions programades per tal d’explorar més a fons el planeta. L’any 2020 n’hi ha més d’una, com ara l’ExoMars, en la que col·laboren Europa i Rússia, o la Mars 2020 de la NASA. Tot plegat serà el preludi de la gran missió programada aproximadament cap a l’any 2030, quan es preveu el primer enviament d’humans per explorar Mart. Un extrem, però, que encara queda lluny i que li queda molt recorregut per garantir la seguretat de les persones.