L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol durant una excursió al Tagamanent amb la seva dona, Marta Ferrusola, i el seu fill Oriol.

El jutge dona 10 dies als Pujol per pagar 7,5 milions d'euros

L'Audiència Nacional ha enviat a judici oral l'expresident, els 7 fills, l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola i deu empresaris

L'Audiència Nacional ha obert un judici oral contra l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. El titular del jutjat d'instrucció número 5, Santiago Pedraz, també ha cridat a la banqueta dels acusats més persones vinculades al cas.

En concret, també estaran els set fills de l'expresident, 11 persones més entre les quals hi ha Mercè Gironés —exdona de Jordi Pujol Ferrusola—  i els empresaris Luis Delso, Carles Sumarroca i Carles Vilarrubí.

Els delictes que es jutjaran en el judici són els d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsificació de document mercantil, contra la hisenda pública i frustració de l'execució.

El pagament milionari del primogènit

El jutge Pedraz, en la interlocutòria, requereix al primogènit dels Pujols que dipositi 7 milions i mig d'euros. El termini, però, és de 10 dies. El mateix temps té Mercè Gironés per dipositar 400.000 euros. El motiu és la possible responsabilitat civil dels delictes fiscals. 

També s'ha ratificat la situació de llibertat dels acusats. El jutge explica que no hi ha la necessitat d'assegurar la seva presència a les sessions de judici oral amb una situació diferent de la mantinguda durant el procés. Inclosa la de deixar constància de domicili a Espanya i l'obligació de comparèixer a les citacions judicials. 

Els acusats, segons l'escrit, tenen un mes per presentar els seus escrits de defensa. També inclou els escrits d'acusació de la Fiscalia Anticorrupció, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació representada per Grand Tibidabo SA. En aquestes s'indiquen els delictes i les penes de presó sol·licitades per als acusats.

Les condemnes demanades per als Pujol 

Per a l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, la fiscalia demana nou anys de presó per associació il·lícita i blanqueig de capitals. Així mateix, per als seus set fills i l'exdona del gran, Mercè Gironés, sol·licita entre 8 i 29 anys.

En canvi, l'Advocacia de l'Estat només acusa el fill gran, a qui demana 25 anys de presó; a Josep Pujol Ferrusola, per qui demana quatre anys i mig; i  Mercè Gironés, per qui demana 17 anys. A més, també demana 7,7 milions d'euros al primogènit per cinc delictes fiscals.

L'anterior instructor d'aquesta causa, el passat 16 de juny de 2020, va proposar jutjar els membres de la família Pujol Ferrusola per formar una organització criminal. 

Els assenyalava que van aprofitar de la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social i econòmica durant dècades. D'aquesta manera van acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes.

També s'ha investigat a empresaris. Aquests, presumptament, van fer pagaments milionaris a la família, segons l'escrit de José de la Mata. Els ingressos estaven dissimulats sota estructures societàries més o menys sofisticades. S'utilitzaven paradisos fiscals i fórmules contractuals.

Tots aquests contractes simulats trobaven la seva contraprestació en l'exercici de concretes influències per part de la família Pujol Ferrusola en adjudicacions, canvis de qualificació urbanística o adjudicació de concessions, entre altres.