L'Audiència Nacional relaciona els aldarulls a Catalunya amb l'espionatge rus

Vladímir Zhirinovsky, el líder del Partit Liberal Democràtic de Rússia, va oferir asil a Carles Puigdemont

Antidisturbis de la Policia Nacional actuant durant els aldarulls a Girona el 19 d'octubre
Antidisturbis de la Policia Nacional actuant durant els aldarulls a Girona | Cedida

Els aldarulls viscuts a Catalunya durant la postsentència no s'obliden. I menys si es tracta del jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, que duu a terme la investigació de qui pot haver estat darrere d'aquells incidents històrics a les diferents ciutats catalanes. 

En aquest sentit, i tal com ha avançat aquest dijous 'El País', en l'actualitat han obert unes noves línies d'investigació que es troben sota secret de sumari, que apunten directament a una unitat d'elit de l'espionatge rus. 

Suposades maniobres de desestabilització en diferents indrets d'Europa

Tot i aquestes primeres informacions estan encara en un estat molt inicial, es contempla la possibilitat que han obert diversos serveis d'intel·ligència de diversos països que vinculen suposades maniobres de desestabilització en diferents indrets d'Europa. 

Així doncs, hi ha una possibilitat que aquesta unitat russa pogués fomentar els disturbis per tal d'avivar uns aldarulls en l'àmbit europeu que facin trontollar l'estabilitat dels seus estats membres.

L'oferiment rus a Puigdemont

Ara bé, més enllà d'aquesta incipient informació, també cal recordar que no és la primera vegada que es relaciona el moviment independentista amb Rússia. De fet, tal com va avançar la setmana passada 'El Periódico', Vladímir Zhirinovsky, el líder del Partit Liberal Democràtic de Rússia, va oferir asil a Carles Puigdemont al seu país per fugir d'Europa en cas que es tramiti l'euroordre de detenció. «Si vol venir a Moscou, que vingui; aquí pot viure com vulgui, pot donar classes sobre la Història europea a l'Institut de Civilitzacions».

El seu cognom és un dels més repetits aquests dies als mitjans espanyols per la seva presumpta vinculació amb el procés catalanista. Tal com publicava Catalunya Diari en el seu moment, Zhirinovsky hauria adoptat un rol d'intermediari per aconseguir el govern rus donés suport a la declaració unilateral d'independència (DUI), segons figura en la investigació del jutge Joaquín Aguirre. Davant aquesta barreja d'informació, només cal esperar per saber si les investigacions de l'Audiència Nacional, finalment, donen el seu fruit.

Cotxes cremant en els aldarulls contra la sentència a Barcelona
Els carrers de Catalunya van viure jornades de forts aldarulls | Catalunya Diari

 

La valoració de Josep Borrell

D'altra banda, i sobre la suposada existència d'una unitat d'elit d'espionatge rus a Catalunya, el ministre d'Assumptes Exteriors, Josep Borrell ha afirmat no tenir «la més remota idea de si Rússia ha muntat o no aquesta cèl·lula», i ha confiat que el periodista estigui ben informat.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari