La Justícia de Tarragona està col·lapsada per l'arribada massiva de demandes vers la clàusula sòl. Des del mes de juny de 2017, quan va entrar en funcionament un jutjat específic per aquest àmbit a la ciutat, han ingressat 3.581 demandes. A hores d'ara, un mínim de 2.600 es troben en tramitació, és a dir, a l'espera d'una sentència en primera o segona instància. Les dades demostren que l'ens està superat i no pot absorbir tots els casos i els advocats reclamen tornar al model anterior o reformular el nou per agilitzar els tràmits.
El gener de 2017, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea anunciava que la banca espanyola hauria de retornar tots els diners cobrats de més per la clàusula sòl de les hipoteques. Aleshores, milers de consumidors que havien patit clàusules abusives van dirigir-se a la justícia per començar a tramitar el retorn de l'import cobrat injustament durant anys.
El mes de juny de 2017 i amb la voluntat d'agilitzar els tràmits de les demandes que començaven a arribar massivament als jutjats de primera instància, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va decidir obrir un jutjat especialitzat a cada província. Aquest s'encarregaria exclusivament dels casos sobre la clàusula sòl. A Tarragona, es troba al número 8 de Primera Instància.
El jutjat de Primera Instància 8 acumula 2.600 demandes a l'espera de sentència
El jutjat de Primera Instància número 8 de Tarragona acumulava, fins al segon trimestre de 2018, 2.600 demandes vers la clàusula sòl a l'espera de sentència. Entre els mesos d'abril i juny, l'ens judicial va ingressar 510 nous casos però només en va resoldre 193. I la cua de casos per resoldre augmenta a mesura que passen els mesos, perquè les resolucions són ínfimes en comparació amb els ingressos.
El que està clar és que a Tarragona, «com a altres poblacions», s'han adoptat criteris per agilitzar la tramitació i que els consumidors puguin recuperar els diners que reclamen. Ho explicava el president de la secció de Dret Bancari de l'I·lustre Col·legi d'Advocats de Tarragona (ICAT), Joan Andreu Reverter. «El nombre de sentències que s'ha dictat augmenta perquè en molts casos no s'arriba a fer judici. Si els bancs no presenten la documentació necessària, la jutgessa creu que directament no tenen la raó, es dicta sentència, es dona la raó al consumidor i acaba l'audiència prèvia», detallava. Això es demostra amb les dades del CGPJ: el quart trimestre de 2017 es van resoldre 51 casos, el primer trimestre de 2018 172 i, el segon, 193.
Els advocats reclamen que tornar al model anterior o es reformuli el nou
El president de la secció de Dret Bancari de l'ICAT assegurava que el jutjat de Primera Instància número 8 està «saturat», i afegia: «Va ser un error del CGPJ obrir un jutjat especialitzat a cada província». Per Reverter, el més adequat seria retornar al model anterior, quan tots els jutjats de primera instància tenien competència per decidir sobre aquests casos. Així doncs, per exemple, es podrien tramitar a més d'un jutjat de Tarragona o a altres poblacions.
L'altra opció, explicava Reverter, seria la d'obrir un jutjat especialitzat però a totes les poblacions. Així doncs, els clients es podrien dirigir al Vendrell o Tortosa, entre altres. «Només d'aquesta manera es podria alleugerir la càrrega que suporta el jutjat 8 de Tarragona», acabava dient Reverter. A hores d'ara, però, tot sembla indicar que la cua de casos se seguirà allargant. Això sí: les sentències són favorables en més del 95% de les demandes presentades.