Els bancs han de prendre mesures immediates pel que fa a la remuneració dels dipòsits, però tot queda condicionat al que facin les principals entitats del país. Santander, CaixaBank i BBVA hauran de ser les primeres a moure fitxa en aquest sentit. Des de fa temps estan suportant una certa pressió. Tant el Banc d'Espanya, el Banc Central Europeu o les organitzacions de consumidors demanen que tornin a pagar pels estalvis dels clients. I tots auguren que això arribarà més aviat que tard, però de moment ningú no s'atreveix a fer el primer pas.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!
Les principals firmes semblen resistir-s'hi. Tot i això, els bancs estrangers amb presència a Espanya ja han començat a adoptar mesures, com és el cas d'ING. Una cosa semblant s'augura amb les entitats digitals, que podrien seguir el camí ja emprès per Openbank.
Fins i tot Bankinter, considerat un banc de mida mitjana tirant a gran nacionalment, anunciava recentment una nova promoció. És un compte corrent amb una remuneració de l'1% TAE, sense límit mínim i màxim, lliure de comissions i sense requeriments de vinculació. Ens trobem davant la proposta més interessant des de començament d'any per a un compte corrent a la vista.
Des de la companyia financera expliquen que el propòsit és «la captació, principalment de clients, però també de recursos», recull ABC. Per això recorreran a aquest «ganxo o atractiu comercial que avui és apreciat pels clients com és el de la remuneració del seu estalvi». Confien que la resta de competidors segueixin aquesta línia en qüestió de poc temps. Cosa que resultaria molt beneficiós per als usuaris.
Els experts, no obstant això, aclareixen que Bankinter no disposa de tant de potencial per mobilitzar els grans de la banca espanyola. Seran BBVA, CaixaBank i Banco Santander els que hagin d'assumir aquesta responsabilitat, i agitar en certa mesura el mercat.
La postura que adoptaran les principals entitats bancàries
Els bancs més importants d'Espanya coincideixen que en qüestió d'uns mesos és possible que es comencin a veure moviments. També resten a costa de la liquiditat del sector. Quan al Banco Santander se li pregunta per això, remeten a les declaracions que va fer Ana Botín en la presentació de resultats del 2022. Va assenyalar que «en algun moment remunerarem l'estalvi».
Una mica més concret va ser el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri en un fòrum d'El Español. Ha indicat que el més probable és que «en els propers mesos» es produeixi un increment de les ofertes. A més, augurava «un moviment en la retribució dels dipòsits».
Pel que fa al BBVA , també basen les seves explicacions en les paraules dels seus directius en la presentació dels comptes del 2022. El seu conseller delegat va afirmar que «la remuneració dels dipòsits és un assumpte de competitivitat». Alhora va destacar el paper que exercien altres productes com els fons d'inversió que reemplaçaven aquesta manca de remuneració.
Banc Sabadell també avança que s'acabarà retribuint els clients pels dipòsits. Tot i això, tot queda pendent del que facin les companyies més potents del sector. «La competència marcarà els possibles propers moviments», van apuntar a aquest diari.
S'esperen novetats durant els propers mesos
Tot fa pensar que els estalvis dels clients seran remunerats i que això es durà a terme al llarg dels propers mesos. S'efectuarà de forma generalitzada entre els bancs més grans.
En el moment que un actuï, la resta aniran darrere. Entenen que resulta complicat competir al mercat en una situació de desavantatge. I per no perdre en competitivitat hauran d'afrontar aquest pas.