La pandèmia de la Covid-19 ha disparat el comerç electrònic a un ritme més alt del previst i les empreses logístiques busquen nou sòl a Catalunya per donar resposta a la demanda creixent. Amb bona part de la nova superfície logística a Barcelona ja compromesa, la recerca s'amplia a indrets com la tercera corona, que inclou zones com el Baix Penedès i l'Alt Camp. Al polígon industrial de Valls l'empresa GLP ha començat a comercialitzar una nova nau de lloguer d'uns 30.000 metres quadrats pensada per a companyies logístiques, de distribució i de comerç electrònic. «Catalunya és un mercat molt atractiu per a la logística europea, però ens costa molt trobar-hi sòl industrial finalista», avisa el director de GLP a Espanya, Òscar Heras.
En declaracions a l'ACN, el màxim responsable a l'Estat d'aquesta empresa líder a nivell mundial assegura que tenen molt interès en construir noves plataformes logístiques al país. La de Valls és la primera que fan realitat —les obres van acabar fa un mes i mig—, però admet que segueixen buscant sòl a l'entorn de la capital de l'Alt Camp i en d'altres indrets de l'àrea metropolitana de Barcelona.
L'interès per l'anomenada tercera corona logística és creixent per la seva ubicació estratègica, a prop de l'AP-2 i l'AP-7, el port de Tarragona i a uns 90 quilòmetres de Barcelona. El preu del sòl en polígons com el de Valls és més assequible que a l'àrea metropolitana i, de retruc, això permet oferir rendes més baixes als operadors —d'uns 3,5 euros per metre quadrat al mes, ben bé la meitat que a la capital catalana.
El primer projecte de GLP a Catalunya, batejat com a G-Park Valls, s'ubica a tocar de centrals logístiques de grans companyies com Ikea, Frigicoll i Prat Internacional Brands. «Catalunya és una regió estratègica a nivell europeu i Valls reunia la situació idònia per a nosaltres», afegeix Heras.
L'empresa manté converses amb multinacionals de renom i confia en tancar un acord amb una d'elles abans de cap d'any. La previsió és que la nova activitat creï entre 100 i 200 nous llocs de treball. El magatzem consta de 28 portes de molls de càrrega, una alçada lliure d'11,7 metres i s'ha construït amb criteris d'eficiència energètica i sostenibilitat.
El director de GLP a Espanya explica que el potencial del sector logístic s'ha reforçat amb la situació sanitària atès que el comerç electrònic ha guanyat molta importància. «En el mercat espanyol hem vist que les projeccions que es feien per d'aquí a dos anys en 'e-commerce' ja s'han assolit. Hi ha molta demanda de grans magatzems», assenyala Heras.
Segons apunta el responsable de la multinacional, Catalunya és un mercat «molt atractiu» per a la logística i tots «els grans actors mundials» volen ser-hi. «Però ens costa molt trobar-hi sòl industrial finalista», lamenta. Per això, demana rapidesa a l'hora de tramitar els plans parcials perquè la demanda i l'interès hi són. «Nosaltres en som un exemple. Volem anar més ràpid a Catalunya», tanca.