Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Sanitaris i infermers de la Covid a l'hospital temporal d'Ifema

Els sanitaris avisen que ja hi ha data per al col·lapse de les UCI a Espanya

El ràpid augment dels contagis i els ingressos hospitalaris podria portar el sistema sanitari al col·lapse a finals d'aquest mes

Sanitaris i infermers de la Covid a l'hospital temporal d'Ifema
Madrid podria tornar a necessitar hospitals temporals per un augment de casos | EP

La crisi sanitària que està vivint Espanya en la segona onada del Coronavirus no preocupa només per l'augment imparable dels contagis, sinó també perquè en les últimes setmanes ha pujat el nombre d'hospitalitzacions.

En algunes comunitats d'Espanya la situació és molt alarmant perquè les UCI estan a la vora del col·lapse. Els mateixos professionals sanitaris fa setmanes que anuncien el risc d'una nova saturació del sistema sanitari pel ritme de transmissió de l'epidèmia i la precària situació dels hospitals. Ara, els experts apunten que el col·lapse es produirà a la fi d'aquest mes, el 29 de setembre.

De ser així es podria repetir l'escenari de març o abril, quan els hospitals es van quedar sense capacitat per a prestar assistència als pacients amb pitjor pronòstic, obligant a convertir la medicina convencional en medicina de guerra, amb tots els recursos centrats en reduir l'impacte de la pandèmia.

En el pic de la pandèmia la situació de col·lapse va ser tal que va caldre prioritzar a uns pacients sobre els altres per a salvar el major nombre de vides possibles. També va ser necessari instal·lar hospitals de campanya per a ampliar la capacitat d'atenció als pacients, que arribaven per milers als hospitals saturats.

Ara, aquella situació podria repetir-se abans del que esperàvem: a finals de setembre. L'avantatge és que molts infectats ara no necessiten hospitalitzacions, però la tendència està canviant amb un preocupant increment dels ingressos tant en planta com a l’UCI.

De les 142.252 persones que han necessitat ingrés hospitalari a Espanya des de l'inici de la pandèmia, 2.357 ho han fet en els últims set dies. Són dades del ministeri de Sanitat, que mostren 12.937 ingressos a l’UCI en total, 160 dels quals en l'última setmana.

Aquestes dades i el ritme de creixement porta als experts a fixar el 29 de setembre o la primera setmana d'octubre com a data límit en la qual el sistema pot col·lapsar. Aquest, començaria en algunes parts del país i s'estendrà cap a altres zones com ja va ocórrer durant la primera onada.

Les primeres zones col·lapsades

Madrid tornarà a ser l'epicentre de la pandèmia i allí és on primer col·lapsaran les UCI, concretament en els barris i municipis obrers de la zona sud. Múrcia i Canàries podrien veure també col·lapsades les seves unitats d'intensius en els primers dies, juntament amb La Rioja, que ja ha anunciat que té els seus serveis al 90% de la seva capacitat.

En les últimes setmanes el nombre d'ingressos en les UCI s'ha disparat i, especialment, en la Comunitat de Madrid. Encara que el mes de juny es van buidar per complet, a principis d'aquest mes ja hi havia 206 pacients crítics, arribant als 333 el dia 15.

La situació és encara pitjor del que sembla per la convivència amb altres malalts no covid. Segons les dades, en aquests moments 14.208 malalts ocupen un llit d'hospital, 2.850 d'ells amb la Covid-19. Abans de la pandèmiaMadrid comptava amb 600 places d'UCI, que es van elevar a 2.000 de manera transitòria.

A l'espera de l'evolució de la pandèmia, la comunitat compta ara amb 936 llits d'intensius, que poden arribar a aquestes 2.000 en qüestió d'hores gràcies al pla traçat per la Conselleria de Sanitat juntament amb els hospitals.