Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un rescat de muntanya

Els Bombers alerten sobre l'augment de rescats a la muntanya i demanen «extremar la precaució» a l'agost

Malgrat el confinament, ja s'han superat les xifres del 2019 en el mateix període de l'any

Imatge de la muntanya de Montsant
El Camp de Tarragona és una zona idònia per sortir a la muntanya. | TarragonaDigital
 

No és el primer cop, ni el segon que avisen. A mitjans de juliol a TarragonaDigital ja recollíem el crit d'alerta dels nostres guardians a les muntanyes, el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials, conegut popularment com GRAE i que són els encarregats de realitzar els rescats a les muntanyes, coves, medi marítim i, en definitiva, al medi natural. La corba de l'augment dels salvaments a la natura creix sense fre des del desconfinament i les xifres preocupen, i molt, de cara al mes en què es produeixen més sortides d'aquest tipus, l'agost.

«Demanem extremar la precaució» avisen des del cos dels Bombers de la Generalitat, i és que en un estiu en què el turisme 'a casa' serà el protagonista, les sortides a les muntanyes i gorgs han augmentat de forma considerable i, amb elles, la xifra dels rescats. Durant aquest 2020 i fins al juny, els GRAE s'havien mobilitzat a les regions de Tarragona i les Terres de l'Ebre un total de 57 vegades davant els 53 rescats durant el mateix període però del 2019. És important tenir en compte que el confinament va paralitzar les sortides i, per tant, l'increment de rescats encara és més significatiu.

Una corba que segueix creixent

Ara, amb un mes més al sarró, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre els GRAE ja han hagut de realitzar un total de 77 sortides a la muntanya, una vintena més en tan sols 28 dies —són les xifres facilitades des del cos—. A tot Catalunya, la tendència és la mateixa: fins el 28 de juliol s'han realitzat 726 sortides del cos de bombers especialista en salvaments al medi natural, mentre que al 2019 fins a aquesta mateixa data se n'havien fet 685.

Si ens fixem en les dades per comarques, l'Alt Camp i el Baix Camp són les zones on més s'han incrementat els rescats dels GRAE respecte al 2019, passant dels 7 i 12 respectivament, als 10 i 19 durant el 2020. Durant aquest any, al Baix Ebre s'han fet onze sortides, 5 al Baix Penedès, 4 a la Conca de Barberà, 8 al Montsià, 10 al Priorat, 1 a la Ribera d'Ebre, 7 al Tarragonès i 2 a la Terra Alta.

Segons explica el cos dels Bombers de la Generalitat, l'agost és tradicionalment un mes amb molt d'increment d'afluència a la muntanya pel que aquesta corba que no para d'augmentar els preocupa. 

Prudència i planificació abans de sortir a la muntanya

Alfons Esterlich, sergent del GRAE, explicava a TarragonaDigital en un reportatge a mitjans de juliol les claus per sortir a la muntanya amb seguretat. Això sí, sent conscient que els accidents, són accidents i per tant sempre n'hi poden haver. Tanmateix, seguint uns passos molt bàsics i essencials, el risc disminueix considerablement. 

— Preparar la sortida i tenir un pla alternatiu. Sembla lògic però sovint passa que s'inicien excursions sense saber ben bé on anar i és en aquestes que el risc de perdre's o patir un accident és més elevat. A més, el pla alternatiu ens serà útil per si finalment la ruta inicial no es pot complir per qualsevol problema i així ja tenim una altra ruta que coneixem per substituir la inicial.

— Consultar la meteorologia, tant per si ha de fer bon temps com mal temps. «Hi ha cops que fas plans per anar a la plana de Lleida un mes d'agost i clarament t'estàs equivocant» subratlla el sergent.

— Equipar-se amb eines per orientar-se, ja siguin aplicacions per a mòbils o d'altres. Així sabrem per on passem, la dificultat de la ruta, etc. Recordeu sempre realitzar rutes d'acord amb el nivell que podeu assumir, i si aneu en grup és important «fixar la ruta en funció de la persona 'més dèbil' o amb menys experiència» remarcar Esterlich.

— Portar l'equipament correcte per a cada ocasió: vestuari adaptat al moment i lloc, avituallament per dur una correcta hidratació, el mòbil carregat al 100% i si és possible una bateria externa, i si es va en grup que tothom porti telèfon.

— Mantenir l'horari. Esterlich ens explica que quan planifiquem una sortida a la muntanya, l'hora d'arribada i de l'inici del descens és molt important perquè «no hàgim de córrer per si ens atrapa la nit o les tempestes de tarda».