La tarifa del gas natural puja un 8,4% a partir d’aquest 1 d’octubre

El cost de la tarifa de l'últim trimestre del 2018 serà el més alt de l'any

Además de la cocina, el gas natural doméstico se usa para la obtención de agua caliente sanitaria y calefacción.
A més de la cuina, el gas natural domèstic s'usa per a l'obtenció d'aigua calenta sanitària i calefacció | cedida

  

 

Des d'aquest dilluns, 1 d'octubre, els usuaris que utilitzin gas natural patiran la major pujada del preu de tot el 2018, segons ha anunciat el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Concretament es tracta d'un augment del 8,4% de mitjana respecte als tres mesos anteriors.

Les tarifes d'últim recurs, TUR, que són les que tenen la majoria de llars d'Espanya, seran les que reflectiran l'augment de la pujada del cost de la matèria primera del 22,7%. Cal destacar que els preus d'aquestes tarifes com les del gas natural es revisen de forma trimestral i cada tres mesos el Govern ajusta el valor final que haurà de pagar cada usuari.

El trimestre més car del gas natural

Aquest últim trimestre de l'any serà el que tindrà el preu del gas natural més alt, segons les mesures anunciades pel Ministeri per la Transició Ecològica. Al gener l'augment va ser del 6,2%, a l'abril del 3,4%, al juliol del 3,6% i ara a l'octubre d'un 8,4%, més del doble que en les anteriors ocasions.

Des del govern espanyol expliquen que aquest augmenten es deu a un ajustament provocat per l'increment del preu de la matèria primera. D'altra banda, l'Executiu de Pedro Sánchez ha destacat que, per quart any consecutiu, segueixen congelats els preus del peatge per l'ús de la infraestructura i el valor de l'energia.

Augmenta el preu del petroli

Un dels arguments que utilitza el govern espanyol per prendre aquesta mesura és que també s'ha apujat el preu del barril de petroli Brent, un 5,8% respecte a l'any anterior. Això es veu reflectit a la tarifa TUR, destinada als habitatges que tenen un límit de consum de 50.000 HKh anuals.

Segons dades del Ministeri de Transició Ecològica, a Espanya són 1,8 milions de clients que tenen aquesta tarifa, mentre en el mercat lliure de gas natural arriba als 7,8 milions d'usuaris.

Un nou increment en la factura de l'aigua

Paral·lelament a l'augment de la factura del gas natural, el Ministeri per la Transició Ecològica també està estudiant «recuperar la inclusió d'un cànon ambiental en l'aigua» que també faria pujar el preu de la factura.

Des del govern espanyol insisteixen que existeix la necessitat d'incloure el preu de la creació i del manteniment de les infraestructures, a més dels sistemes mediambientals que administren, ja que actualment tots aquests valors no estan inclosos en el preu final de la factura de l'aigua.               


Comentaris

envia el comentari