Els Mossos d'Esquadra de Lleida fent controls a l'A-2 el 20 de març de 2020

Augmenten els controls a les carreteres catalanes per evitar desplaçaments

Els Mossos d'Esquadra es col·locaran a les principals vies i autopistes durant el cap de setmana

Els Mossos d'Esquadra faran uns 200 controls en 40 punts per evitar desplaçaments a les segones residències. El desplegament començarà aquest divendres i durarà tot el cap de setmana. Les persones que circulin per les carreteres i no acreditin cap dels motius previstos en el decret d'estat d'alarma seran denunciades

Els Mossos es coordinaran amb les policies locals. Es col·locaran a les principals carreteres i autopistes catalanes, com ara l'A-2 a Alcarràs, la C-16 —per evitar el desplaçament a la Cerdanya— i l'AP-7 —per controlar la circulació a les comarques tarragonines i cap a les Terres de l'Ebre—. També ho faran en vies secundàries.

852 efectius entre trànsit, ARRO i Seguretat Ciutadana

El cap de la comissaria general de Mobilitat dels Mossos, Joan Carles Molinero, ha explicat que aquest desplegament implicarà 852 efectius, entre policia de trànsit, ARRO i Seguretat Ciutadana

Estaran distribuïts en 40 punts de control durant els tres dies. En total s'han previst cinc fases, per tant uns 200 controls. Es col·locaran en vies interurbanes i d'entrada a municipis de segones residències.

Multes per no complir el confinament

Les sancions es posaran en virtut de la Llei de seguretat ciutadana, que preveu entre 100 i 600 euros per a les lleus, entre 600 i 30.000 per a les greus, i més de 30.000 per a les molt greus. «Voldríem demanar la màxima col·laboració ciutadana possible i apel·lar a criteris de responsabilitat i solidaritat», ha dit Molinero.

El confinament afecta tota la població, que s’ha de quedar al domicili habitual on viu, i no pot desplaçar-se a altres llocs de residència per passar el cap de setmana, recorden els Mossos d'Esquadra

Per aquest motiu, els agents desplegats en aquests punts identificaran i denunciaran totes aquelles persones que circulin sense cap motiu previst en el decret i també les que vagin amb més d'una persona al vehicle.

Les activitats a l’aire lliure, passejar, fer esport, anar en bicicleta o córrer també estan prohibides. Els Mossos també treballaran per garantir que ningú incompleixi les mesures legals vigents i denunciaran aquelles persones que no les compleixin.

La Guàrdia Civil farà el mateix

La mesura és extensible a la Guàrdia Civil, que aquest matí ja ha advertit que, davant la possibilitat que moltes persones vulguin desplaçar-se fora de les ciutats, durà a terme més controls a les carreteres de tot el país.

En aquest sentit, han manifestat que tan sols estan permesos els desplaçaments en cotxe per anar a comprar, per acudir a una  farmàcia o centre sanitari així com per a anar a treballar o al banc. Fins i tot, per atendre a menors, persones discapacitades o persones grans.