Creen un auricular que prediu les crisis epilèptiques

Avisa amb 7 minuts d'antelació gràcies al fet que llegeix les ones cerebrals | Sortirà a la venda el pròxim gener amb un preu de 1.700 euros

El dispositiu té forma d'audiòfon i alerta amb antelació les crisis epilèptiques
El dispositiu té forma d'audiòfon i alerta amb antelació les crisis epilèptiques | CatalunyaDiari.cat

Gran avenç científic en el camp de l’epilèpsia. La clínica Corachan, l’empresa MJN Neuroserveis i la Mobile World Capital, amb col·laboració de la Universitat de Girona, han aconseguit crear un petit dispositiu, semblant a un audiòfon, que és capaç de registrar l’activitat cerebral de les persones que tenen epilèpsia i predir la següent crisi amb antelació gràcies a la intel·ligència artificial incorporada, evitant d’aquesta manera possibles accidents.

El projecte es va centrar en la idea que el dispositiu MJN-Seras pogués mesurar i buscar «les mateixes ones de l’inici de la crisi d’epilèpsia que es busquen als hospitals amb els encefalogrames» i durant l’assaig clínic ha estat provat amb èxit detectant les crisis epilèptiques amb set minuts d’antelació de mitjana.

Detectades 85 crisis epilèptiques

En aquest estudi es van realitzar proves en 22 persones amb epilèpsia, d’edats compreses entre els 14 i els 46 anys, a les quals se’ls va controlar l’activitat cerebral durant més de 1.500 hores, detectant-ne un total de 85 crisis epilèptiques. Segons ha explicat Adrián Trejo, director del servei de pediatria de la clínica Corachán i líder de l’assaig clínic, això ha estat possible gràcies a «una avaluació contínua del risc de crisi per determinar quan és baix, mitjà o alt».

Així doncs, aquest nou aparell té la capacitat de reconèixer les variacions d’ones i detectar amb uns minuts de marge l’inici d’una possible crisi epilèptica, a continuació la persona usuària és avisada a través del seu telèfon mòbil per tal de que pugui preparar-se, evitant possibles accidents. Segons David Blánquez, director de l’empresa MJN Neuroserveis, preveuen que aquest dispositiu surti a la venda el pròxim mes de gener amb un preu de 1.700 euros, tot i que l’assaig clínic continuarà per recollir més dades i perfeccionar la seva tecnologia.

Tal com ha explicat el doctor Adrián Trejo, el següent pas d’aquest projecte és ampliar els assajos clínics amb nens, ja que les seves ones elèctriques durant una crisi d’epilèpsia són significativament diferents de les d’un adult, així es podrà adaptar la tecnologia d’aquest dispositiu als infants. L’epilèpsia és una malaltia del sistema nerviós que és causada per un desequilibri en l’activitat elèctrica del cervell i les seves causes poden ser molt diverses, com per exemple un traumatisme, complicacions durant el part o, fins i tot, un paràsit, el cuc Taenia solium.


Comentaris

envia el comentari