Els autònoms exigeixen al govern espanyol que s'allargui la prestació extraordinària per cessament d'activitat el temps que calgui fins que recuperin una facturació mínima i surtin de la situació «insostenible» en la que viuen després de dos mesos sense ingressos. Aquest 'atur' pels autònoms, d'un mínim de 660 euros i que és compatible amb l'obertura de negocis, està lligat a l'estat d'alarma i, si no es prorroga, s'acabaria a finals de mes.
A dia 8 de maig, havien rebut l'ajuda 203.000 catalans, és a dir el 37% dels treballadors per compte propi del país. De la mateixa manera que es va plantejar amb els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), els afectats reclamen un pacte per assegurar que les prestacions no s'acabin a finals de maig.
Les associacions d'autònoms reclamen la pròrroga dels ajuts
Les tres organitzacions estatals d'autònoms més representatives, ATA, UPTA i UATAE, van reclamar aquest dimarts al govern espanyol que allargués la prestació extraordinària per cessament d'activitat com a mínim fins al 30 de juny i proteccions pels sectors més afectats a partir de llavors. El govern espanyol està estudiant la proposta i espera tenir una resposta aviat. El ministre José Luis Escrivà va assegurar que estaven oberts a «adaptar» l'ajuda a les fases del desconfinament.
Les associacions es posen d'acord en reclamar que la prestació per cessament d'activitat s'ha d'allargar com a mínim fins a finals de juny però algunes, com la patronal PIMEC, creuen que hauria de durar com a mínim tres mesos per tothom i prorrogar-se fins a finals d'any pels sectors més afectats, com el turisme. «Hem parat la producció prop de 60 dies i necessitem que els ajuts siguin en conseqüència a això i que no es quedi ningú pel camí», assegura el president d'Autònoms Pimec, Miquel Camps.
Els autònoms se senten «discriminats»
«Quan hi ha una situació excepcional, s'ajuda als funcionaris i als assalariats, però mai als autònoms, que en realitat som una gran part dels treballadors del país», lamenta l'Abel Miró, treballador amb un negoci d'arts gràfiques a Cubelles (Garraf), que assegura que se senten «discriminats» per sindicats, patronals i governs.
Miró assegura que la situació és «insostenible» perquè ha hagut de tancar el negoci dos mesos, sense cap possibilitat de treballar. Durant aquest temps, no ha facturat ni un cèntim però sí que ha hagut de pagar el lloguer del local, els subministraments bàsics i el manteniment de les màquines. Aquesta setmana ha pogut reobrir el negoci, «però no hi ha feina», diu, ja que s'han aturat molts projectes i encàrrecs de cara a l'estiu arran de la crisi de la Covid-19.
És per això que reclama que l'estat espanyol aprovi una pròrroga de les ajudes als treballadors autònoms, «com a mínim fins que es puguin assolir uns nivells de facturació suficients». Aquest empresari critica que els sindicats, les patronals i el govern central hagin arribat a un acord per allargar les mesures excepcionals dels ERTO fins al 30 de juny però, en canvi, no hi hagi una mesura similar per als autònoms.
«El petit comerç ho necessita»
En la mateixa situació es troba la Maria Dolors López, que té una ferreteria al barri del Poble Sec de Barcelona des del 2009. Va reobrir el 4 de maig després de dos mesos sense ingressos i esgotant les reserves que guarda per l'estiu, quan baixa molt la demanda. «Tot el petit comerç necessitaria que les ajudes s'allarguessin. Parar-ho a finals de maig és molt perjudicial per a nosaltres», explica la Maria Dolors, que reclama que es faci el possible per salvar el teixit «de barri» que «humanitza» les ciutats.
Ara mateix es troba sola la botiga perquè l'altra persona no treballa i està inclosa en un ERTO. Per ella, la feina ara és «més complicada» i «més lenta» cosa que fa «molt difícil» omplir el calaix, i més encara en un negoci on el preu mitjà de la compra no és molt elevat. Aquesta originaria del Poble Sec i vinculada a l'associació de comerciants de la zona diu que encara que treballi a l'agost no podrà recuperar el que ha perdut i que només ha aconseguit la moratòria d'un mes del lloguer de la botiga.