Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans

L'autòpsia de la professora morta a Espanya després de rebre la vacuna, sota sospita

La presència d'un forense no autoritzat a l'examen posa en dubte la veracitat de les conclusions

La Junta d'Andalusia ha obert una recerca entorn de l'autòpsia que se li va realitzar a Pilar González Bres, la professora de 43 anys morta després de rebre la vacuna d'AstraZeneca. L'examen va revelar que la vacuna no havia tingut res a veure amb la mort, però les autoritats investiguen ara que feia un forense no autoritzat a la sala d'autòpsies. Ho explica el mitjà 'El Confidencial'. 

Pilar era professora de l'Institut Guadalpín de Marbella (Màlaga), i va morir el 15 de març a causa d'una hemorràgia cerebral, dies després de rebre la vacuna d'AstraZeneca. L'autòpsia va ser realitzada el 18 de març, va durar quatre hores i va concloure que no hi havia una relació directa entre l'administració de la dosi i l'hemorràgia cerebral.

No obstant això, la compareixença del conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, va fer saltar totes les alarmes. En ella va informar que en l'autòpsia havien participat dos anatomopatòlegs i un forense «per a fer-ho de la forma més reglada i científica possible».

Una versió diferent de la que va donar la Junta d'Andalusia aquest mateix dia en un comunicat, en el qual assegurava que l'Institut de Medicina Legal de Màlaga no havia tingut res a veure amb l'autòpsia realitzada a la docent morta. Això obria el dubte de si el forense havia participat en l'examen post mortem, en quin grau i amb quina autorització.

Davant les sospites que suscita això, la Junta d'Andalusia ha obert una recerca per a «determinar què ha ocorregut i prendre les mesures pertinents si fos necessari». S'intenta esclarir així la suposada presència d'un forense que va participar, de manera unilateral, en una prova pericial en la qual no podia estar, ja que només estaven autoritzats els metges de l'Hospital Costa del Sol, formats en Anatomia Patològica.

Fonts confidencials asseguren que aquest forense és Sebastián Díaz, l'antecessor de l'actual directora de l'Institut de Medicina Legal (IML), Inés Doménech. Díaz va dimitir del seu lloc després de revelar-se una sèrie d'irregularitats com fer embalsamament per a funeràries privades sense el permís de l'administració autonòmica.

La delegada territorial de Regeneració, Justícia i Administració Local, Nuria Rodríguez, i la mateixa Inés Doménech, van tenir coneixement que Sebastián Díaz havia estat present en l'autòpsia per iniciativa pròpia i sense comunicar-ho als seus superiors. A partir d'aquí van elaborar un informe per escrit que ha motivat l'inici de la recerca.

No estava autoritzat

Durant la seva compareixença, el conseller Aguirre va deixar entreveure que efectivament el forense havia participat en l'examen. Una cosa que és irregular, perquè les autòpsies clíniques a persones que han mort per motius de salut són competència exclusiva dels anatomopatòlegs. Això suposa una ingerència i genera sospites sobre la prova pericial.

A aquesta sospita s'afegeix el fet que les conclusions de l'autòpsia ja havien aparegut en un mitjà de comunicació i havien estat presentades pel conseller en compareixença pública sense que les hagués rebut el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA). Aquest òrgan judicial va comunicar al jutjat d'Instrucció número 5 de Marbella que a aquesta hora encara no havia rebut l'informe preliminar.

Ara com ara es desconeix quin paper va jugar Santiago Díaz en l'autòpsia clínica, si només va ser un observador o també va donar directrius i opinions als altres. La Junta tampoc ha aclarit si hi havia una relació amb els facultatius de l'hospital que pel que sembla havien participat en cursos d'anatomia patològica per a realitzar aquest tipus de proves, i per què no van informar de la seva presència a les dues responsables.

Insisteixen que l'autòpsia és fiable

El govern autonòmic assegura que la conselleria de Regeneració, Justícia i Administració Local va tenir coneixement d'aquest tema a través de l'Institut Mèdic Legal i de la delegació territorial. I que en veure el que succeïa va sol·licitar un informe per escrit per a esclarir els fets. Aquest informe serà la base per a posar en marxa la recerca.

Ara, aquesta recerca de caràcter intern haurà de determinar què ha ocorregut i prendre les mesures pertinents. Però de moment, la sospita ja està abocada, encara que el conseller Aguirre insisteix que la conclusió de l'autòpsia és fiable i que no va haver-hi una relació causa-efecte entre l'administració de la vacuna i la mort.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]