Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós

Les autoritats sanitàries espanyoles, pendents del comportament del virus a l'Europa més freda

L'ascens en el nombre de contagis que es viu a Europa central és un avís del que pot succeir a Espanya

La pandèmia de coronavirus avança sense control per tot Espanya, malgrat que encara estem a la tardor. L'arribada imminent del fred al vell continent és imminent i des d'Espanya se segueix amb especial interès la situació a Europa central on les baixes temperatures ja han començat. Tot i que no hi ha evidència de com les temperatures afecten la proliferació del coronavirus, els experts opinen que existeix un ric més elevat de transmissió perquè durant els mesos amb baixes temperatures la vida transcorre majoritàriament en espais tancats i amb poca ventilació.

En alguns països de la Unió Europea, on les temperatures ja han baixat, comencen a experimentar problemes en la sanitat per culpa de l'elevat número de persones contagiades. La segona onada, que també es deixa notar a Espanya, afecta bona part dels països europeus.  En aquest sentit, el Centre de Biologia Computacional de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha observat creixements «especialment forts, no habituals en aquesta segona onada, a Suïssa i Eslovènia», alhora que també segueixen amb atenció l'increment de contagis a Alemanya.

Per tot això, el govern espanyol apel·la a la responsabilitat ciutadana per tal que es compleixin les mesures de seguretat i higiene, evitant les trobades amb moltes persones. Alhora, les autoritats demanen rigorositat i responsabilitat als ciutadans i l'ús de la mascareta.

Dues onades de diferent comportament

La pandèmia s'ha comportat a Espanya de dues formes diferents. En la primera onada el país es va col·lapsar a tots els nivells, amb hospitals saturats i una mortalitat molt elevada. En la segona onada el comportament del virus està sent diferent. Els contagis han augmentat progressivament, la mortalitat baixa respecte a la primavera, mentre que els hospitals, malgrat estar en tensió, no han col·lapsat.

Pel que fa a la resta de països europeus, l'augment de contagis en aquesta segona onada és més ràpida i menys progressiva, la qual cosa fa pensar que pot ser que aquest creixement lleu que estem vivint pugui agafar major velocitat provocant un repunt a l'estil europeu. Encara que és difícil de predir com es comportarà el virus amb el fred, alguns experts alerten que «Espanya ha de preparar-se pels casos de coronavirus vinculats al fred».