Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona confinada que guaita des d'un balcó de la plaça del Prim de Reus

La petició seriosa que diverses autoritats ja han fet a Espanya: «És vital»

L'augment de contagis a tot el país des de fa dies fa que s'endureixin les restriccions de forma constant, i molts auguren ja un nou confinament a casa

Imatge d'una dona que duu mascareta
Les autoritats demanen 'autoconfinament' a casa | Pixabay

La tercera onada del coronavirus a Espanya ja és una realitat, d'acord amb les últimes dades de contagis que han informat les autoritats. Dilluns, 11 de gener, Espanya va aconseguir la xifra més gran de nous casos des de l'inici de la pandèmia en un sol cap de setmana, amb més de 61.000 nous casos, i Sanitat ja ha advertit que la previsió és que la corba segueixi a l'alça com a mínim fins a la setmana que ve, quan es preveu que les restriccions que han anat prenent les comunitats autònomes des del Dia de Reis comencin a mostrar els seus efectes.

Davant l'avanç de casos i el consegüent empitjorament de la situació als hospitals, totes les autonomies han decretat ja restriccions molt dures, algunes d'elles fins i tot més dràstiques que les que es van prendre en la segona onada, encara que de moment no s'ha arribat al tan temut confinament domiciliari que ens va mantenir durant tota la primera onada entre les parets de les nostres cases.

Molts experts van demanar aquest nou confinament durant la segona onada, però Sanitat va al·legar que les mesures que s'estaven prenent ja eren suficients, i el temps va demostrar que en part tenien raó, perquè es va aconseguir doblegar la segona corba i van començar a baixar els contagis, la incidència, i millorar la situació hospitalària.

El problema és que aquest descens de les dades epidemiològiques va ser lent i es va topar amb les festes nadalenques, que les autonomies van aprofitar per flexibilitzar restriccions i permetre que la població es relaxés i s'ajuntés més del compte, com Fernando Simón va admetre ahir.

El resultat ha estat una nova explosió de casos, més vertical que durant la segona onada, i que ha portat a diverses comunitats a estar vivint el seu pitjor moment en tota la pandèmia. Extremadura ja supera els 1.000 casos d'incidència acumulada en les últimes dues setmanes, mentre que Múrcia, el País Valencià i Catalunya han aconseguit durant aquests dies el seu pic màxim de contagis de tota la pandèmia, fins i tot superant als de la primera onada.

Castella i Lleó ja demana l'autoconfinament

Altres regions també han vist com els seus casos augmenten dràsticament en pocs dies, però encara no han arribat a aquests nivells. Per aquesta raó, moltes d'elles estan prenent mesures de forma preventiva. A Castella i Lleó, per exemple, s'han tancat els bars, centres comercials i gimnasos quan la regió acaba de sobrepassar una incidència de 400 casos per cada 100.000 habitants.

La seva consellera de Sanitat, Verónica Casado, ha recuperat una petició que la regió ja va fer en la segona onada, quan el ministeri de Sanitat va negar la possibilitat de permetre que les autonomies decretessin confinaments domiciliaris per l'augment de casos.

Des del govern espanyol argumenten que les mesures de la segona onada van ser capaces de doblegar la corba i que haurien de funcionar també durant la tercera onada, però Castella i Lleó i alguna altra autonomia ja han tornat a demanar canviar l'actual Estat d'Alarma per poder decretar la mesura, si fes falta.

De moment, Sanitat manté la seva postura i no contempla un confinament domiciliari, així que les administracions autonòmiques estan optant per demanar als seus ciutadans que es tanquin a casa de forma voluntària. Així ha ocorregut ja a Castella i Lleó, que actualment està en fase 4 de risc extrem per coronavirus.

Verónica Casado s'ha mostrat molt preocupada perquè la velocitat de contagis d'aquesta tercera onada està sent «molt superior» a la de la segona onada, amb corbes que fins i tot es mostren completament verticals en els gràfics.

Davant aquestes dades, i la previsió que la situació es compliqui encara més en el que queda de mes, Casado ha demanat aquest 'autoconfinament', el que considera «vital» per evitar el contagi, i així reduir el risc de mort i la pressió hospitalària.