La línia d’Avant entre Figueres i Barcelona és la més rendible de tot l’Estat

Genera uns ingressos de 7,5 milions d’euros i unes despeses de 6,2

Imatge d'arxiu d'un tren d'Avant
Imatge d'arxiu d'un tren d'Avant | CatalunyaDiari.cat

De les 12 línies d’Avant que Renfe gestiona a Espanya només la que fa el trajecte entre Figueres i Barcelona és socialment rendible, segons un informe de l’enginyeria Ineco, consultora que depèn del Ministeri de Foment. El document, datat el novembre de 2017, apunta que l’any 2015 hi va haver 690.690 persones que van utilitzar aquest trajecte de 128 quilòmetres.

Això va significar que la línia tingués uns ingressos de 7,5 milions d’euros, mentre les despeses es van situar en 6,2 milions d’euros. Aquest resultat d’explotació d’1,3 milions no significa que generi beneficis, però sí que el servei és sostenible. I és que mentre la cobertura mitjana de totes les línies és del 70%, la línia entre Figueres i Barcelona arriba a una taxa de cobertura del 121,4%.

Trens a mitja capacitat

Segons dades del govern espanyol, els trens d'Avant acostumen a anar mig plens, amb una mitjana de 101 passatgers per trajecte i un 54,8% de la seva capacitat —es considera «eficient» una línia que supera el 30% de l'aforament—. De fet, només el servei Madrid-Toledo, que va registrar 1,41 milions de viatgers el 2015 s'aproxima als registres de la línia Barcelona-Figueres, amb una taxa de cobertura del 97,2% i un resultat d'explotació de -323.740 euros.

D'altra banda, la ruta Figueres-Barcelona amb 132 circulacions setmanals entre les dues ciutats també és la que presenta una despesa per seient ofert i quilòmetre de via més baix: 0,049 euros. Això suposa que el servei sigui molt més competitiu que el d'altres rutes com per exemple la que fa el trajecte entre València i Utiel, on el cost per plaça i quilòmetre puja als 0,535 euros.

En aquest sentit, la línia valenciana, amb només 5.002 usuaris l’any i una taxa de cobertura de 4,1% és la més ruïnosa de les que opera Adif, amb ingressos anuals de 44.219 euros i pèrdues d’1,07 milions. Per últim també cal destacar que a més de la línia entre Figueres i Barcelona, a Catalunya n’existeix una altra amb no gaires bons resultats. Es tracta de la ruta entre Lleida i Barcelona, que genera -6.350.770 euros en el resultat d’explotació i té una taxa de cobertura del 49,6%.


Comentaris

envia el comentari