Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Avies i joves de l'Espluga de Francolí.

Les àvies de la residència de l’Espluga fan de ‘mestres’ als alumnes de l’institut Joan Amigó

Es tracta d’un projecte de valors i comunicació afectiva que ha engegat l’Institut Joan Amigó

Avies i joves de l'Espluga de Francolí.
Imatge d'una de les sessions. | Cedida

 

Ja fa quatre cursos que l’alumnat de l’aula 'Implica’t' de l’institut Joan Amigó de l’Espluga de Francolí, participa en un projecte de convivència i valors a la Residència d’avis Jaume I del municipi, on àvies i joves es troben en un mateix espai per a fer un seguit de tallers i aprendre els uns dels altres. 

Aquest projecte es desenvolupa els dimarts al matí i té una durada aproximada de dues hores. Són les mateixes àvies de la Residència, amb la supervisió de l’animadora cultural i la mateixa tutora dels alumnes,  qui dirigeixen els tallers i fan de professores i guies del treball a realitzar.

La coordinació entre l’institut i la Residència s’estableix a principis de setembre i s’hi marquen els objectius a treballar i la finalitat educativa de les activitats que s’hi realitzaran.

L’objectiu bàsic i primordial d’aquestes trobades entre l’alumnat de l’institut i els residents és establir un contacte humà intergeneracional  en el qual tots aprenen de tots.

Un dels objectius: valorar el treball cooperatiu intergeneracional

Amb activitats com aquesta, des del centre educatiu es proposen desenvolupar en l’alumnat competències tan bàsiques com: saber comunicar i fer-se entendre, adquirir el gust per fer les coses ben fetes a partir d’activitats plàstiques motivadores i d’iniciativa pròpia, posar-se a la pell dels altres  i desenvolupar l’empatia amb la gent més gran, adquirir confiança en un mateix i adaptar-se a les circumstàncies.

Avies i un jove de l'Espluga de Francolí.
El projecte té com a objectiu fomentar els valors i la comunicació afectiva | Cedida

També es vol desenvolupar la capacitat per aprendre dels mateixos errors i per rectificar-los, tenir autocontrol dels mateixos impulsos, aprendre de la vida d’ahir per entendre la vida d’avui, desenvolupar l’expressió oral, fent-nos entenedors i parlant a poc a poc i sense crida i valorar la saviesa de la gent gran i el treball cooperatiu intergeneracional.

Des de l’institut espluguí agraeixen la implicació de la direcció de la residència, dels treballadors i, molt especialment, als avis i àvies residents, «pel seu suport, la seva paciència i la seva col·laboració en aquest treball d’interrelació afectiva que vol fomentar els valors i la bona convivència entre persones de generacions molt diferents que aprenen a apropar-se a través de l’empatia i la voluntat d’aprendre uns dels altres», han expressat des del centre educatiu.

També han volgut tenir unes paraules d’agraïment per a un exalumne de l’institut, Sergio Gonzalo, que  voluntàriament ha reforçat un dels tallers que s’han fet aquest mes de setembre.