Muntatge amb un mapa de temperatures d'Europa i un cercle amb onades al mar

Avís de l'AEMET a moltes platges al Mediterrani: alerta taronja per fenòmens costaners

S'esperen fortes ratxes de vent i onades de més de quatre metres

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès un avís per aquest cap de setmana. El bany a diverses platges haurà de veure's restringit durant les properes hores. El motiu seran els fenòmens costaners que es produiran i han obligat a activar l'alerta taronja.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Aquest organisme disposa d'un sistema de vigilància de fenòmens meteorològics adversos. Gràcies a ell poden donar la veu d'alarma i advertir la ciutadania sobre totes aquelles incidències que sorgeixin. Ja sigui pensant en la seguretat de les persones o dels béns materials.

Avui dia és possible avançar amb força fiabilitat i amb una antelació de 72 hores possibles casos d'onatge, pluja, vent o calor, però el que més preocupa en aquests instants les autoritats és el que passarà a la costa. Les anomalies es començaran a detectar aquest divendres i és previsible que es mantinguin fins al diumenge 6 d'agost.

Què indica l'escala de colors?

Les alertes meteorològiques es regulen segons una escala de quatre colors. Gràcies a ella s'adverteix de la gravetat i de la manera de procedir. Per exemple, quan es tracti d'un avís verd, en principi no hi hauria cap risc, ja que estaríem davant d'un estat normal de la meteorologia.

Muntatge amb un paisatge d'una platja cap al tard i un cercle amb una onada de grans dimensions
Es desaconsella el bany en una sèrie de platges | Kat Gaskin, Together We Watch's Images

Amb el groc, que seria el següent nivell, tampoc no s'aprecia risc per a la població. No obstant això, sí que hi pot haver algun tipus de perill per a certes activitats, com les que es facin a l'aire lliure.

Amb l'alerta taronja ja hi hauria motius per començar a inquietar-se. En aquesta situació, el risc meteorològic afecta activitats comunes i a l'aire lliure, recull El Confidencial. En casos de més gravetat, des de l'AEMET es veurien obligats a activar l'avís vermell.

Expliquen que això passa quan el risc és extrem. Aconsellen no fer desplaçaments i en tot moment s'han de respectar les indicacions que ens facin arribar les autoritats.

Qualsevol d'aquestes alertes es pot activar per una calor excessiva, per acumulacions importants de pluja o per neu. No només per fenòmens costaners, com passa aquest cap de setmana en una part del país.

Quines costes es veuran afectades pel fort onatge?

Entre les platges afectades pels avisos taronges hi ha les d'Empordà, a Girona. Es preveuen durant les properes hores onades de 3 a 4 metres, amb fortes ratxes de vent del nord i nord-oest que aniran de 50 a 70 km/h. Amb el mar en aquest estat, les activitats costaneres queden totalment desaconsellades.

Aquest advertiment es manté al llarg de la jornada de dissabte, amb previsió que vagi a menys amb el pas de les hores. Diumenge tot fa indicar que recuperarem la normalitat.

Divendres ja vam haver d'estar molt atents al litoral sud de Tarragona . L'AEMET va activar l'alerta groga per vents de 50 a 60 km/h (força 7). Hi havia possibilitats que continués aquesta situació durant el dissabte.

També han de tenir una cura especial a la costa sud d'Alacant i al Camp de Cartagena i Mazarrón, a Múrcia. Pronostiquen onades de 2 a 3 metres d'alçada i es mantindran en risc groc.

La jornada d'aquest divendres passat es va presentar com la més compromesa pel que fa a fenòmens costaners. Al llarg del matí hi va haver alerta groga per vents de nord-est de 50 a 61 km/ha Gran Canària. En concret al sud, est i oest.

Les platges de Menorca, Eivissa i Formentera experimenten un fenomen semblant amb ratxes de vent de 40 a 55 km/h. Al nord d'Eivissa pronostiquen onades que arribaran fins a tres metres.