Muntatge amb una vista general del carrer amb pluja, gent amb paraigües i la DANA que portarà pluges

Avís de l'AEMET per què ens ve a sobre després de la DANA: inusual en aquesta època

Les pluges torrencials i les tempestes es mantindran unes quantes hores més

Sempre s'ha dit que després de la tempesta arriba la calma. I és el que potser podria pensar la majoria després de les pluges torrencials d'aquest cap de setmana a diversos punts del país. Tot i això, des de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ja han avisat d'allò que se'ns ve a sobre durant les properes hores.

Les previsions per al cap de setmana eren pràcticament catastròfiques, ja que els models meteorològics deixaven entreveure forts episodis de pluja i tempestes, sobretot a l'interior del país. Doncs així, els pronòstics es van complir, encara que finalment no van ser tan dolents com tot feia indicar.

En tot cas, encara no hi ha motius per relaxar-se, especialment perquè no es descarta que el pitjor estigui per arribar-hi. Tanmateix, el pas d'una DANA pel nostre país ha deixat grans acumulats de pluges i inundacions a molts punts.

Entre els més afectats es trobaven Castella-la Manxa, la Comunitat de Madrid i àrees del Mediterrani. Si bé es preveia que només fossin un parell de dies de paraigües i abrics, finalment la situació es mantindrà. Almenys fins aquest dilluns.

Un home travessant el carrer enmig d'una tempesta i amb cotxes darrere
Les pluges es mantindran durant aquest dilluns | Europa Press

L'AEMET té activats l'avís groc per precipitacions i tempestes a unes quantes províncies. És el cas de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, la Comunitat de Madrid, País Basc i La Rioja. Alhora, la mateixa situació de risc tindran a la Comunitat Valenciana, Catalunya i les Illes Balears per fenòmens costaners.

Llavors, serà a partir de la segona meitat del dia quan siguin més notables aquests episodis de pluges. Tanmateix, això no impedirà que les precipitacions també es donin en punts del Cantàbric com a Astúries i Cantàbria, entre d'altres.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Les alertes van ser molt útils

La decisió de l'AEMET d'activar l'avís vermell durant el dia de diumenge a punts de la capital va generar força polèmica. Es preveia que les pluges i tempestes copejaran amb més força, però finalment no van ser tan importants com s'esperava. En qualsevol cas, en algunes parts de la Comunitat de Madrid es van veure afectats per les trombes d'aigua contínues.

Des de l'organisme estatal ja havien anunciat «precipitacions localment fortes o persistents, sobretot de matinada». Tot i això, serien més acusades a «zones del centre, Andalusia i extrem nord-oest peninsular». També s'han pronunciat sobre «intervals de vent fort de matinada» en àrees del Llevant i les Balears.

De fet, això ja es va poder comprovar durant la nit passada en aquests punts, on l'aigua ha provocat danys importants. Però, malauradament, les precipitacions no s'aturaran i continuaran al llarg d'aquest dilluns.

Als pronòstics de l'AEMET es recull un «un predomini dels cels ennuvolats amb precipitacions i algunes tempestes». Tindran lloc a gairebé tota la Península excepte a l'«extrem nord-oest i a les Balears». En aquestes zones s'esperen cels poc coberts o amb alguns intervals ennuvolats, però sense l'aparició de pluges.

A més a més, incideixen als punts que es veuran més afectats per aquestes precipitacions. Concretament, posen el focus principalment a «zones del centre, Andalusia i extrem nord-oest».

Seran «localment forts o persistents, sobretot de matinada». Alhora, s'espera que al llarg de la jornada aquest risc vagi disminuint i a la nit ja es recuperi la calma.

Variacions a les temperatures

Quan se superi l'efecte d'aquesta DANA, la calor tornarà a les nostres vides en qüestió d'uns dies. Per tant, es recuperaran els valors típics per a aquesta època de l'any. I això que després del temps del cap de setmana més d'un ja donava per fet l'arribada de la tardor.

Així, indiquen que «les temperatures pujaran a la meitat aquest peninsular i les Balears». Per la seva banda, el descens serà més pronunciat a l'oest de Galícia i a les Canàries. No es descarta, a més, que hi hagi fortes ratxes de vent a zones de costa.