Quan adquireixes un nou habitatge, un dels passos fonamentals és activar els subministraments bàsics com la llum, l'aigua i, per descomptat, el gas. El problema, explica BBVA, és que moltes vegades aquest tràmit tan important aixeca molts dubtes.
Entre les més habituals hi ha el mateix procés de donar d'alta el gas, els factors que influeixen en el preu i quins documents necessiten. A més, el temps que pot comportar també és un detall que cal tenir en compte. Per tot això, des del BBVA han volgut explicar de manera fàcil aquest procés i el temps que comporta.
BBVA explica el primer que cal saber sobre el subministrament
El cost de donar d'alta el gas depèn de diversos factors i comença per la ubicació de l'habitatge. És crucial verificar si l'habitatge ja compta amb una instal·lació de gas i connexió de servei, ja que això influirà directament en el preu. Si és la primera vegada que se sol·licita l'alta, el cost inclou el pagament de certs drets, com els d'alta i escomesa.
Segons el BBVA, si l'habitatge mai no ha tingut subministrament de gas et tocarà abonar dos conceptes principals:
Drets d'alta: Aquest pagament varia segons la tarifa de gas que s'apliqui a l'habitatge (RL.1, RL.2, RL.3 o RL.4) i la comunitat autònoma on et trobis. I és que cada regió estableix els seus propis costos.
Drets de connexió: Es tracta d'un pagament únic per la instal·lació del punt de connexió entre l'habitatge i la xarxa de distribució de gas. El preu és estàndard a tot Espanya, però pot variar segons el peatge assignat al subministrament.
BBVA també assenyala que és important saber si la distància entre el comptador del gas i l'escomesa supera els 6 metres. En cas afirmatiu, podries enfrontar un cost addicional per l'ampliació de l'escomesa.
I què passa si vull reactivar el gas?
Si l'habitatge ja ha tingut subministrament de gas en el passat i només cal reactivar-lo, primer has de verificar si els drets de connexió segueixen vigents. Aquests tenen una validesa de cinc anys. És a dir, si aquest temps no ha passat, només hauràs de pagar els drets d'alta per reactivar el subministrament.
El procés de donar d'alta el gas, segons BBVA
Si és la primera vegada que sol·liciteu l'alta, BBVA recomana assegurar-vos que la instal·lació de gas estigui completa, incloent-hi la caldera o escalfador. Si no la tens, hauràs de contactar amb una empresa instal·ladora per fer-la. Aquesta us ajudarà a obtenir el Certificat de la Instal·lació de Gas i el Codi CUPS (Codi Universal de Punt de Subministrament).
Quan tinguis la instal·lació i el CUPS, dirigeix-te a la comercialitzadora de gas que prefereixis i tria la tarifa. La comercialitzadora s'encarregarà de gestionar l'alta amb la distribuïdora. Finalment, aquesta us enviarà un tècnic per connectar l'habitatge a la xarxa de gas i col·locar el comptador.
En cas de reactivació del subministrament, contacteu primer amb la distribuïdora perquè verifiquin l'estat de la instal·lació. Si tot està en ordre, podreu procedir amb la reactivació.
Els documents que solen demanar i el temps que triga, segons el BBVA
Per donar d'alta el gas, generalment se sol·liciten els documents següents:
- Dades del titular (nom, DNI).
- Adreça de l'habitatge.
- Escriptura de propietat o contracte de lloguer.
- Certificat de la Instal·lació Receptora Individual (IRI).
- Codi CUPS.
- Llicència de primera ocupació (per a habitatges nous).
El procés d'activació del gas sol trigar entre 5 i 7 dies hàbils des que es presenta i s'aprova la documentació. Aquest temps pot variar lleugerament segons la distribuïdora i la càrrega de treball que tinguin en aquell moment.
Donar d'alta el gas és un pas essencial en mudar-te a un nou habitatge. Amb la informació adequada i els documents en ordre, el procés és senzill i relativament ràpid. Quan menys t'ho esperis, ja podràs gaudir de la teva llar amb tots els serveis bàsics funcionant.