Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla

L'avís del doctor Trilla que posa la por al cos sobre el virus i el Nadal

«Sembla que ens hi vagi la vida a celebrar el Nadal i serà així si no ho fem bé», alerta

El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla
El doctor Trilla, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha expressat la seva preocupació perquè les noves mesures contra la covid anunciades pel Govern «no són contundents ni clares perquè hi ha moltes possibilitats de fer excepcions». «S'ha optat per una solució que no és blanc ni negre un compromís intermig que deixarà insatisfets uns i altres», ha dit a 'El Nacional'. Ha dit que el que calien són mesures més restrictives, tot i ser «impopulars» i es nega a pensar que no s'hagin pres per motius electoralistes. Sobre el Nadal, ha afirmat que també calia ser més restrictius: «Sembla que ens hi vagi la vida a celebrar el Nadal i serà així si no ho fem bé».

Ha lamentat que fins ara no es veia «a ningú estirant les orelles» a qui ho feia malament a la restauració però ha valorat que les franges horàries d'ara encara faran més difícil el control. «Jo hagués preferit, i com a visió d'epidemiòleg, restriccions més senzilles i fortes», ha manifestat. Sobre el Nadal, no veu amb bons ulls els «avantatges» d'alguns dies i ha valorat que no és un sacrifici «tan extraordinari» haver de fer restriccions en aquestes dades una vegada a la vida.

Trilla ha insistit que els hospitals i les UCI «no estan en una situació de tranquil·litat» per fer front a un nou augment de contagis i ingressos i per això defensa que «calia més simplicitat i més restricció». Ha afegit que més enllà d'intentar ajudar tots els col·lectius que pateixen, «toca prendre decisions clarament impopulars i apel·lar a la prudència extrema».

Un estiu «potser» sense mascareta pel carrer

L'epidemiòleg ha afirmat que el millor resum de la situació és que no s'ha aconseguit sortir de la segona onada. Ha augurat que la vacunació permetrà controlar la situació i que l'any que ve hi continuaran havent «alguns casos greus» de covid «però no amb la pressió constant del sistema sanitari on les dades pugen d'un dia per l'altre». En aquest sentit, ha explicat que tot i vacunar-se caldrà mantenir les mesures de protecció fins que s'arribi a la immunitat col·lectiva però ha apuntat que «potser a l'estiu» es podrà anar pel carrer sense mascareta.

Amb la mirada posada en Europa, ha afirmat que des del punt de vista de salut s'ha de preservar el sistema sanitari i ha lamentat que aquí no es fa. En resum, ha dit que tots els països estan en una situació crítica «i utilitzen mesures més dràstiques» que Catalunya, tot i tenir el triple de llits d'UCI com en el cas d'Alemanya. Trilla ha valorat que la situació al Clínic es va complicant —amb més de 20 crítics i una situació d'estancament o de pujada— i ha augurat que es trigaran uns 18 mesos a recuperar el retard de la llista d'espera.