«Clar i ras. Ni més a prop ni més lluny, estem en descontrol i hem de recuperar el control». Són les preocupants paraules del físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili, Àlex Arenas, sobre la situació de la pandèmia del coronavirus a Catalunya. En una jornada on s'han notificat 6.073 contagis de Covid-19 en les últimes 24 hores, Arenas respon així a les paraules del cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, a 'Catalunya Ràdio' assegurant que «ara mateix estem més a prop del descontrol que del control».
Amb el teu permís @ToniTrilla, clar i ras, ni més aprop ni més lluny, estem en descontrol i hem de recuperar el control. https://t.co/qCGbhFwDz0
— Alex Arenas (@_AlexArenas) October 24, 2020
En aquest sentit, Arenas ja va alertar aquest divendres a la ràdio pública catalana que la situació és preocupant i que una de les mesures que cal aplicar és el tancament de les escoles «com a mínim dues o tres setmanes». Segons l'investigador de la URV, és necessari per poder fer els estudis de seguretat per plantejar com poden passar els alumnes el que queda de tardor i hivern.
Arenas creu que la posició «inamovible» del Departament d'Educació sobre mantenir la presencialitat tot i l'empitjorament de la pandèmia a Catalunya és un «error», per això assegura que «aquesta posició s'ha de reconsiderar urgentment». El físic apunta que ara per ara no es donen, per exemple, les condicions per a una bona ventilació a les aules i als centres en general, per això ha apuntat que les setmanes que els centres tanquessin, podrien ser «recuperables a l'estiu».
El perill de tenir asimptomàtics entre la comunitat
L'investigador afirma que la posició d'Educació «no fa bé a ningú» i alerta sobre el risc que els nens, asimptomàtics majoritàriament, puguin passar el virus a la comunitat. Per això mateix, Arenas fa referència a estudis d'Israel amb positivitats més altes entre alumnes que adults i defensa que «no és diferent a Israel que a Catalunya». Així les coses, afegeix que no es pot actuar per compartiments i reivindica que l'àmbit educatiu no viu «independent de la transmissió comunitària», ja que des del seu punt de vista pot afectar molt a la situació actual de Catalunya.