Carolina Darias

Avís del govern a tots els espanyols: «La possibilitat està damunt de la taula»

Carolina Darias recorda que hem de seguir lluitant contra el virus

Aquest dilluns en compareixença l'actual ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha advertit que «el virus no està derrotat». Aquestes eren les paraules de Darias a la sala de premsa del Palau de la Moncloa. A simple vista i ja passada aquesta tercera ona de la covid-19, tot apunta al fet que la situació a Espanya en aquest sentit es manté estable, amb una incidència de casos acumulats a 14 dies estancats en un total de 128 casos per cada 100.000 habitants, encara que el govern que demana responsabilitat ciutadana, no es fia d'aquesta situació.

Per part seva, la mateixa ministra es mostra esperançadora, però alhora demana la màxima prudència per part de tots per a sortir com més aviat millor d'aquest tràngol. Parla de «canvi de tendència» i, una vegada ha estat preguntada en la roda de premsa, no ha volgut descartar íntegrament un enduriment de les mesures contra l'expansió d'aquest virus en la pandèmia.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Malgrat situar-nos en plena campanya de vacunació, la veritat és que aquesta corba ja s'ha incrementat en 11 comunitats autònomes, els ingressos en els propis hospitals també han sofert un repunt del 8% durant els dies del pont de San José i la incidència acumulada és superior a la dels dies anteriors. Pel que, en aquesta línia, la ministra adverteix d'un possible repunt de la covid-19 una vegada finalitzi el període de la Setmana Santa, sumat al fet que tan sols el 2,1 dels 47 milions d'espanyols han inoculat alguna de les dosis de la vacuna contra el coronavirus.

Amb la finalitat de frenar l'expansió del virus i amb ell, la possible quarta onada, el govern va pactar amb les diferents comunitats autònomes un pla compost per diferents actuacions coordinades al llarg d'aquestes dates festives, en les quals, a més d'incloure els tancaments perimetrals entre aquestes, també ho formaven altres restriccions d'aforaments i horaris, composts per tocs de queda que degudament aquestes regions haurien d'acatar, i que podrien començar des de les 10 o a les 11.

Així i tot, Darias ha comentat que aquest tipus de mesures ja publicades en el BOE, i fetes oficials en totes les autonomies malgrat l'oposició inicial de Madrid, són «de mínims», i és aquí on, segons la situació en la qual es trobi cada territori, aquests últims les podrien endurir. «La possibilitat d'endurir mesures està sobre la taula; si la situació canvia molt pot plantejar-se un altre acord».

De moment, la ministra ha demanat prudència, conscienciació i responsabilitat a l'hora de complir de manera eficaç les normes que ja existeixen.

La situació de la Covid a Espanya

Precisament aquest dimecres les dades acumulades d'aquesta malaltia han estat lleugerament superiors respecte al dia anterior. Una situació que no es donava des del passat 31 de gener. És una realitat que aquest repunt s'està donant en moltes comunitats autònomes, on s'observen petites oscil·lacions en el nombre de casos acumulats per cada 100.000 habitants durant les últimes dues setmanes.

A partir d'aquestes dades i variacions que s'han anat registrant en les diferents regions, la Ministra de Sanitat, Carolina Darias, apuntava públicament que aquesta situació no s'ha de normalitzar en cap concepte, ja que, igual que es pot estabilitzar, també pot desencadenar en nous repunts més acusats, que donarien lloc a un nou canvi de tendència. En definitiva, la ministra Darias ha demanat als ciutadans la «màxima prudència» i no relaxar-se, ja que «depèn del nostre comportament el fet d'evitar un nou repunt».